vrijdag 30 december 2011

De voorlaatste dag van het jaar zal waarschijnlijk mijn laatste vogeldag van het jaar worden.
Vanmorgen dus besloten om maar even mijn grote ronde te gaan rijden.
Die begint als altijd bij de veerdam bij Holwerd waar het erg hoogwater was maar helaas verder niks te zien.
Wel trof ik daar Henk Laverman die het ook tegenviel wat er te zien was dus besloten we al snel om mijn route naar de haven van het Lauwersoog  te gaan volgen.
Onderweg was er ook niet veel te zien wel zat er een verregende Buizerd van een verlate kersthaas te genieten.
Halverwege de Bantpolder stonden een paar mannen naar de vermoedelijke  middelste canadese gans te kijken en die vertelden mij dat er een Alk zat in de haven snel even Henk gebeld die achter me reed om te overleggen wat we zouden doen waarop Henk zei "ik rij jou achterna dus ik zie wel waar ik uitkom".
Snel naar de haven dacht ik en vol goede moed reden we richting de haven.
Daar aangekomen kon je wel merken dat het afgelopen nacht flink gewaaid had want de meeuwen dreven in grote getalen in het water.
Iets verder zag ik echter iets anders iets waarvan ik in eerste instantie aan de zeekoet dacht maar al snel zag ik dat het mijn nummer 226 was de Alk.
Snel een bewijsplaatje gemaakt daarna snel een stukje verder gereden dan de meute om de Alk terug te vinden.
Maar helaas op dat moment geen Alk meer te zien die was ondergedoken en een stuk verder gezwommen onder water.
Henk besloot naar de andere kant van de haven te rijden.
Kort nadat hij vertrokken was belde hij me al op "hij zit hier"
En ja hoor volop in de belangstelling van een mannetje of 15 dobberde het beestje rond in de hoek.
Wat betere foto's gemaakt.
En besloten maar huiswaarts te gaan.
Rest mij voor dit jaar niks anders dan mijn lezers een goede jaarwisseling te wensen en al het goede voor 2012 en op naar de 250 voor mij.

dinsdag 27 december 2011

Vandaag even een dagje naar het Ameland geweest.
Vroeg uit de veren vanmorgen om de boot van half 10 te halen maar het was voor een goed doel een vriendin van ons kon haar kinderen even zien en tja..... wie zijn wij om haar daar dan niet even heen te brengen?????
Om het nuttige met het aangename maar te koppelen had ik besloten om de dames er maar heen te brengen en daarna wat te gaan rondtoeren op het eiland. Wie weet wat voor soorten er daar rond hingen.
Aangekomen op de veerdam bij Holwerd besloot ik op het laatste moment om te kijken of ik de auto nog op de boot kon krijgen normaal niet zo'n probleem maar vandaag natuurlijk 'tis tenslotte kerst vakantie' duidelijk wel "nee heb alleen nog plaats op de boot van half 6"kreeg ik te horen.
Ships das balen want nu moet ik het hele eiland rond gaan fietsen hmmmmmmm dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van 1 dagje eiland hoppen.
Aangekomen in Nes dus maar snel even een auto geregeld en nadat ik de dames had afgeleverd maar snel richting strand gereden het zou toch niet gaan regenen zeiden ze bij het weer praatje.
Nou zoals gewoonlijk klopte dat weer niet want het drupte er flink op los en het was dan ook erg donker weer.
Aan het strand was dan ook niet heel veel te zien.
Op verschillende plekken wezen kijken maar overal hetzelfde beeld donker druppen en geen zak te zien.
Onderweg was ik al een behoorlijke groep rotganzen tegen gekomen en nadat ik de dames weer had opgehaald en het nog geen tijd was om naar de boot terug te keren besloot ik deze groep eens aan een nader onderzoek te onderwerpen het eerste zeldzame wat ik zag tussen de ongeveer 500 gewone rotjes was een witbuikrotgans,



 hmmm das wel leuk natuurlijk maar wat ik eigenlijk zocht was die zwarte rotgans die ik al zo vaak gedipt had.
De dames werden wat onrustig en dan heb ik het over de dames in de auto natuurlijk dus maar snel verder gekeken want een 500 rotjes afspeuren is even werk he.
Maar eindelijk toen ik de moed eigenlijk wilde opgeven en daar weg wilde gaan draaide een gans zich om en...........
Yessssssss eindelijk daar was ie de zwarte rotgans nummer 225 voor mij
Overduidelijk te zien gelukkig zodat er voor mij geen twijfel mogelijk was.De dames tevreden we konden eindelijk richting de boot...dachten ze hahahahaha nee hoor er zat nog een groepje een stuk verderop en die wilde ik als laatste ook nog even bekijken.
Snel daarheen gereden en het eerste wat ik zag was een mooie Roodhalsgans geen nieuwe voor mij maar een zelf ontdekte is toch altijd leuk.
Uiteindelijk werd het dagje Ameland toch zeker de moeite waard snel terug richting boot en moe maar voldaan richting huis.
Volgend jaar maar weer een autotje regelen daar, dat is toch zeker de moeite waard omdat ik dan veel meer van het eiland kan zien in een korte tijd.
Hoeveel volgen er nog voor het jaar om is?
Ik weet het niet,maar voor volgend jaar moet het zeker lukken die 250.

zaterdag 24 december 2011

224 vandaag wist wel dat ie er zat meerdere zelfs en het was dan ook die soort die ik vandaag zou gaan zoeken.
Na een stukje van mn vaste route door het Lauwersmeer gebied te hebben gereden maar niks bijzonders tegen gekomen te zijn zag ik ze daar ineens zitten.
Er stond al een auto met inzittende natuurlijk en die stond ergens naar te kijken maar naar wat vraag ik mezelf dan altijd af, nou in dit geval zag ik het snel genoeg hehe de Bonte kraai nou dat was me het begin van de dag wel zeg nog geen kwartier bezig en mn gezochte soort voor vandaag was al binnen en dan ook nog wel twee.
Zouden er nog meer volgen vandaag?
Snel verder na mn bewijsplaatje te hebben geschoten op naar de haven wie weet.....
Aangekomen in de haven zag ik al snel wat steenlopers bij visafval zitten en dan komt het stukje fotograaf naar boven he.
Snel mn camera gepakt plat op de buik ervoor en wat foto's gemaakt van deze weinig schuwe beestjes. Normaal laat ik daar hier niks van zien maar deze keer eentje wel omdat hier ook nog eens een hondshaaitje word verorberd wat waarschijnlijk een bijvangst was van een van de vele schippers die daar hun vracht lossen.

En ook al is het dan een overleden exemplaar tis voor mij de eerste keer dat ik hem aantref.
Later nog naar Holwerd gereden omdat daar de leuke drieteentjes zitten,achteraf niet zo slim want in de haven werd om half 3 een grote Burgemeester gespot en tja...... dat had dan toch mooi 225 kunnen zijn had want heb hem dus gemist helaas.
Morgenochtend toch maar heel even gaan kijken want het zou niet verkeerd zijn als ik die nog mee kon nemen dit jaar.

woensdag 21 december 2011

222 en 223 zijn binnen de 222ste is alweer wat ouder en dat waren drie Indische ganzen, die al zaten te slapen toen ik er aan kwam, en verder dus ook niet de moeite waard zijn omdat het exoten zijn, en mijn voorkeur gaat toch stiekum uit naar de "normale"soorten voor zover je van normaal kan spreken natuurlijk.
De 223ste is echter van een ander kaliber, niet dat het een hele zeldzame is maar was hem toch al een paar keer misgelopen.
De Drieteenmeeuw eindelijk dus, ging vandaag maar weer eens wat eerder weg op het werk, vakantie voor de deur, alles gedaan wat er gedaan moest worden voor dit jaar dus inpakken en wegwezen dacht ik.
Nog even met mn vriedin gebeld deur afgesloten en rijden tja..... wat ga ik doen??? Alk gezien bij de haven dus daar eerst maar even heen heb zeeen van tijd onderweg even niet handsfree gebeld en even gemeld dat ik naar de haven ging, zou eerst nog even naar Velp maar goed dat kwam er even niet van dat doen we volgend jaar maar.Aangekomen in de haven stonden er al weer een paar te spotten met een redelijk grote mond over de Zeekoet die hij ow zo mooi had vastgelegd maar natuurlijk geen Alk te zien meer het met olie besmeurde beestje was gevlucht tijdens een vangpoging en de Waddenzee op gevlogen.
Jammer maar goed na een bakkie koffie van Hans en wat slap geouwehoer richting de sluizen dan maar en wat zat daar lekker uit te rusten na een lange vlucht???
Precies een mooie Drieteenmeeuw dus toch een nieuwe soort vandaag en nog mooie foto's van kunnen maken ook.
Het jaar kan wat mij betreft niet meer stuk het doel was 200.
Het zijn er inmiddels 223 voor volgend jaar de 250 moet dus in ieder geval mogelijk zijn.
Wie weet hoeveel er tijdens de kerstvakantie nog bijkomen want we gaan zeker nog door dit jaar

dinsdag 13 december 2011

Nummer 220 en 221
Moest vandaag naar een meeting op de school van mn zoon dus maar op tijd weg van mn werk.
De meeting duurde een half uur en ik had daarna dus nog genoeg tijd om even bij de Kraayenbergse plassen te gaan kijken op mijn weg terug naar Duitsland.
Volgens Waarneming.nl waren daar al een paar dagen twee grote Zee-eenden gezien en tja die stonden nog niet op mijn lijst snel Willy gebeldt en die had er wel oren naar zou voor hem nummer 200 zijn.
Aangekomen bij de daar aanwezige kijkhut snel uitgestapt en richting de hut gelopen.
Het eerste wat ik zag was een grote Zee-eend overvliegend net te kort voor een bewijsplaat en niet gezien door Willy en toch nog wel een twijfel bij mij.
Snel naar binnen gegaan en wat zag ik daar????????
Nummer 220 de Ijseend Willy had deze soort al maar voor mij dus een verassing en een meevaller.

De plas goed afgezocht zover we vanuit de hut konden zien maar helaas geen spoor van de Zee-eend.
Kom we lopen een stukje rond zei Willy,oke doe jij maar dan neem ik de auto vast mee die kant op dan tref ik je op het eind wel.
Na nog wat rond de hut wat putters bekeken te hebben de auto in en naar achteren gereden waar willy al naar onderweg was.
Aan het eind aangekomen even dat stuk afgespeurd en het was uiteindelijk Willy die de eend zag dobberen weliswaar op grote afstand maar onmiskenbaar de Grote Zee-eend yesssss Wil zn nummer 200 en voor mij nummer 221 alweer
Weet niet waar het eindigt dit jaar maar tot zover gaat het lekker op naar de 250 volgend jaar moet lukken.

zaterdag 10 december 2011

Zo nummer 219 vandaag ook mogen bekijken en vastleggen dit keer een gepland vogeldagje met mn zoon.
Die wilde perse de Roodhalsgans zien.

foto van Vince
Er zitten er op dit moment zes bij Moddergat dus daar maar heen gegaan kan toch niet alle dagen voor mezelf gaan vogelen he althans dat was niet de eerst opzet.
Nadat we de roodhalsganzen mooi konden bekijken en het bekende bewijsplaatje konden maken toch maar even naar de haven gegaan voor de Zeekoet die daar al ruim een week rond dobberdt en voor mn zoon ook een nieuwe soort is.
Aangekomen in de haven even rond gekeken en ja hoor mijn nummer 219 zwom er ook rond de Roodhalsfuut.
Weliswaar erg ver weg nog, maar daar in de haven kun je leuk rondrijden dat dus maar gedaan om toch een beter bewijsplaatje te kunnen maken.
Gelukkig was de Tender niet aanwezig en kon ik vanaf die steiger een mooi plaatje maken van dit toch wel ook in de winter mooie fuutje.
Nummer 219 een feit, nu 220 nog dit jaar en dan hou ik op nog 21 dagen dus wie weet wat ik nog tegenkom.

woensdag 7 december 2011

En daar was 218
Weer geheel onverwacht belandde ik vanmiddag in de haven van het Lauwersoog.
Moest vanmorgen even naar de dokter omdat ik al een paar dagen gruwelijk last heb van mn heup blijkt dat allemaal wel weer mee te vallen pillen mee en tja...... wat doe je dan......
Was toch al in Nederland en zou vanavond toch al naar huis gaan dus was de beslissing niet heel moeilijk.
Naar het Lauwersmeer gebied maar eerst, tijd genoeg en tijd over dus zo gezegd zo gedaan.
Daar aangekomen bleek het ontzettend te waaien en had er dus niet veel hoop op dat er iets te zien zou zijn.
Maar even in de haven kijken dacht ik misschien dat er een steenlopertje even mee wil werken voor een foto.
Maar wat zie ik daar??????????
Nog eens beter gekeken en ja hoor een Zeekoet in het midden van de haven.
Wat een mazzel had ik weer nummer 218 binnen gaat nog lekker dit jaar alhoewel ik denk dat het nu zo langzamerhand wel afgelopen is voor dit jaar maar je weet het maar nooit.
Op naar de 250 gaat wel lekker zo hopen dat ik de 220 nog kan halen dit jaar maar als dat niet lukt ook niks aan de hand loop nu al 18 soorten voor op volgend jaar dus misschien moet ik de doelstelling wel wat gaan bijstellen.
We zullen zien.

vrijdag 2 december 2011

02-12-2011

Vandaag onverwacht even aan het vogelen geweest.
Was eerder terug van mn werk dan verwacht het was mooi weer dus ja dan..........
moet je soms beslissen om toch nog maar even naar het Lauwersmeer te gaan.
De beslissing werd in goed overleg toegestaan door mn vriendin (die was een kerstboom kopen).
Dus ik naar het Lauwersmeer daar aan gekomen even op de Keeg gekeken maar daar was niks te zien via de Bantpolder dan maar even naar de haven dacht ik.
Dat bleek een goede beslissing want daar lagen tot mijn verrassing twee Toppers heerlijk in het zonnetje te dobberen.
Foto is helaas niet erg duidelijk want het licht had ik behoorlijk tegen.
Na deze welkome ontmoeting blij richting huis op de weg terug dacht ik ineens kan wel heel even naar de Peazemerleanen rijden wie weet wat daar zit.
Al rijdende die kant op zag ik twee auto's staan en kreeg ineens hoop op wat speciaals en wat bleek er waren daar net drie Velduilen gezien en ik was waarschijnlijk net te laat.
Balen natuurlijk maar gelukkig wilde nog een van de uilen zich even laten zien en zo was nummer 217 een feit
Blij als een klein kind met een nieuwe fiets naar huis gereden en de foto's bekeken ja een diktevreden mens zit dit nu te typen.