zondag 26 februari 2012

Grote burrie

Het nadeel van het werken in Duitsland is dat ik doordeweeks bijna geen tijd heb om aan mn lijst te werken.
Soms komt het er in het weekend zelfs niet van omdat de vriendin niet wil dat ik wegga op onze spaarzame vrije dagen in het weekend.
Zo had ik me gisteren voorgenomen om even in Den Oever te gaan kijken naar de Amerikaanse zilvermeeuw en de Grote Burgemeester.
Maar na kortstondig overleg met de wederhelft en de opdracht voor een paar klusjes thuis toch maar besloten om nergens heen te gaan.
Na het schoonmaken van de goten en het aanvegen van de achterplaats gisteravond besloten om vandaag maar vroeg op te staan en er toch maar op uit te gaan.
Met het vroege opstaan en met de belofte terug te zijn voor ze wakker was,was ik om half negen in de haven van Den Oever om de daar aanwezige Amerikaan te zoeken en natuurlijk de grote Burgemeester.
Nu zijn de meeuwen met al hun variaties in hun kleden niet bepaald mijn favoriete vogels om te bekijken.
Vooral de Amerikaanse Zilvermeeuw is wat dat betreft een moeilijke soort voor mij,ik had dan ook niet de illusie dat ik deze zelf zou kunnen vinden.
Wat betreft de Grote Burgemeester had ik meer hoop.
Deze behoorlijk witte vorm die daar in de haven aanwezig zou moeten zijn leek me niet al te moeilijk te vinden.
Tot ik daar aankwam natuurlijk, een haven waar ik nog nooit geweest was en een kleine 500 meeuwen dat zou nog een hele toer worden dacht ik bij mezelf.
Na ongeveer 5 minuten hoorde ik een wat ander geluid dan het normale krijsen van de meeuwen,snel om me heen gekeken en daar zat ie boven op een lantaarnpaal op nog geen 10 meter van me af de Grote Burgemeester.

Wat een groot beest is me dat zeg en mooi wit in dit tweede winterkleed erg blij dat ik hem zag snel wat bewijsplaten gemaakt.
Na nog een rondje haven te hebben gemaakt om eventueel de Amerikaan te vinden snel naar huis gereden zodat ik me aan mijn belofte kon houden om thuis te zijn voor mn vriendin wakker was wat uiteraard lukte.
Zo 233 binnen wat een heerlijk begin van het jaar hoop dat er nog veel volgen.

zondag 19 februari 2012

Update

Zo maar weer een een kleine update van mijn kant.
Niet dat er heel veel soorten bijkomen (maar eentje) maar wilde het toch wel even melden.
Eigenlijk zijn het twee soorten maar voor een soort kwam ik  te laat.
Hoezo te laat zullen jullie je afvragen.
Nou dat zal ik even vertellen na verschijnende keren de Krooneend te hebben gedipt in Drachten kwam ik tijdens de afgelopen vorst periode toch in de buurt daar en dacht laat ik de wakken eens nakijken nergens een Krooneend te zien tot het laatste wak daar lag ze inmiddels al behoorlijk aangevreten,dood dus helaas.
Daar lag ze dan aangevreten tussen de meerkoet drollen een treurig gezicht helaas.
De winter duurde net even te lang voor dit vrouwtje.
De zondag erop even een rondje Lauwersoog dacht ik het dooide inmiddels zoals voorspeld door onze weermannen en vrouwen dus erop uit.
Niks helemaal niks toch nog net te koud dacht ik tot ik op de terugweg een behoorlijk grote groep rotganzen zag op de dijk>
Toch snel even nakijken voor eventuele witbuiken dacht ik.
En wat schertst mijn verbazing niet alleen 12 witbuiken ook nog eens 6 zwarte rotganzen pffffffffff eerst een jaar zoeken voor eentje en dan ineens 6 stuks voor m'n neus al was het maar even.
Door wandelaars op de dijk ging het hele spul omhoog en verdwenen er 3 achter de dijk voor ik er ook maar een camera op kon richten van de anderen natuurlijk wel even snel een bewijsplaat gemaakt.

De zwarte boven en de witbuik onder mooi het verschil te zien tussen deze twee zeldzame soorten.
Toch nog blij dat ik iets gezien had naar huis gereden en de soorten netjes gemeld.
De hele week druk aan het werk  geweest op een dagje ferrari rijden op donderdag na.
Na het rijden even naar de middelste bonte specht gezocht maar had er eigenlijlk te weinig tijd voor en dan ook nooit gevonden natuurlijk.
Vandaag zag ik dat er in Hoogkerk een kleine burgemeester gezien was en daar dit misschien wel de laatste kans was dit jaar er eentje te zien toch maar met zoon de auto in en erheen het is tenslotte maar een half uurtje van hier.
Bij de plas waar hij gemeld was aangekomen zag ik al snel verschillende mensen met telescoop en foto toestel staan en dacht daar in de buurt zal ie wel zitten.
Precies zo was het daar midden op het ijs zat de burgemeester heerlijk in het zonnetje.
Maar wat was het koudddddd snel bewijs plaatjes geschoten en met de mannen aldaar gesproken we hadden mazzel vertelde Remco want hij was net terug na een afwezigheid van 2 uur tja geluk dwing je af zeggen ze weleens.
Met een zeer tevreden gevoel maar weer huiswaarts gegaan nummer 232 was binnen voor de goede orde tel ik de dode Krooneend dit keer niet mee.

Onderweg naar huis zou ik een visje meenemen vanuit de haven en daar nog snel even de roerdomp mee gepikt wat blijft het een belevenis om dat mooie beest te zien en al helemaal om te kunnen fotograferen.

Op naar de 250 gaat als het zo doorgaat op naar de 300 worden.