woensdag 30 mei 2012

Een leuke afsluiter

Als laatste voor de maand Mei is de Zwartkopmeeuw binnen gehaald.
Niet echt een zeldzame maar toch eentje die je niet elke dag tegenkomt.
Voor mij is het nummer 253 en ben er toch wel blij mee
Na even op waarneming de afgelopen dagen te hebben doorgenomen zag ik dat de Zwartkopmeeuw gezien was als broedpaar in Liesel en daar Liessel bij Asten ligt en ik de laatste anderhalf week druk ben geweest met reisjes naar Engeland en thuis,besloot ik om mn maatje maar even te bellen of ie tijd en zin had.
Natuurlijk had ie dat want ook voor Willy was het een nieuwe soort.
In de afgelopen periode had ik een telescoop aangeschaft en dit was dan ook een mooie gelegenheid om hem weer eens te gebruiken want de meeuwen zaten een behoorlijk eind weg.
Na een flink tijdje alle aanwezige Meeuwen te hebben gesacnd zag ik opeens het juveniele exemplaar makkelijk te herkennen aan de bloedrode snavel,snel Willy geroepen die een eindje verderop de boel stond te bekijken.
Al snel had hij het beest ook in beeld waarna er natuurlijk de bewijsplaatjes geschoten moesten worden.
Hierna toch nog even gezocht naar de twee volwassen exemplaren die we al snel vonden.
Hier ook de bewijsvoering van gemaakt waarna we weer huiswaarts keerden want het was alweer 1900 uur.

Natuurlijk zijn het niet de beste platen maar het bewijs is er al met al een leuke afsluiting voor de super maand Mei en nummer 253 natuurlijk.

woensdag 16 mei 2012

2 knallers

Even een update maar weer.
Intussen gaat de teller maar door maar heb ik weinig tijd om ook af en toe eens wat te schrijven.
Om nou voor al mn trouwe lezers toch maar wat te schrijven nu maar even tijd gemaakt.
De eerste knaller is alweer van anderhalve week geleden.
Op mn werk zag ik dat de avond ervoor een Breedbekstrandloper was gezien in het limburgse hmmm das maar een halfuurtje van hier dacht ik nog en baalde dus best wel dat ik het pas smorgfens zag.
Gelukkig waren er mensen die besloten het betreffende plasje nog eens af te speuren en die vonden het beestje dan ook al snel terug.
Snel mn maat gebeld "Wil er zit een breedbek in limburg"
Williy zat inmiddels in de peel zonder enige vorm van navigatie "geen probleem zorg dat je over drie kwartier daar en daar staat dan kom ik daar ook"
Zo gezegd zo gedaan en zo waren we er dus met een drie kwartier ter plaatse.
Aangekomen zagen we al meerdere mensen staan daar moest het beestje dus wel zitten en ja hoor over de rand van het eilandje liet het beestje zich mooi zien.
Wel wat ver voor de echte mooie platen maar zoals inmiddels wel bekend het bewijsplaatje is datgene wat telt.
Op deze twee bewijs plaatjes zijn de kenmerken van de Breedbekstrandloper goed te zien.
Op de bovenste de kromme snavel en op de onderste de typerende wenkbrauw streep.
De tweede knaller kwam op ongeveer dezelfde manier als de eerste alleen was dit een groter probleem want deze zat op Ezuma keeg en dat is meer dan twee uur rijden van mn werk.
De daarop volgende dag maar weer onderwerk tijd gekeken en ja hoor ze zat er nog de Grote Franjepoot in zomerkleed.
Grrrrrrrrrr en dan op 20 minuten van mn huis hoe erg kan je het hebben.
Maar goed snel even een kort overleg geregeld.
Alles klaar gemaakt voor de rest van de week zodat ik met een gerust hart een lang weekend kon gaan beginnen was immers al de donderdag en vrijdag vrij hoefde dus alleen maar vandaag (woensdag 16 Mei) vrij te nemen.
Dus gisterenavond meteen naar de keeg gereden en daar zat de dame in vol ornaat.
Ook deze zat erg ver weg maar wie maalt daar nu om als je haar toch goed kunt bekijken door de telescoop.
Wat bewijsplaten geschoten en met een erg tevreden gevoel richting huis wat een schitterend beest is dat zeg WOW.
Niet de beste foto's maar god wat een geweldig beest.
Vandaag maar weer eens gaan kijken naar de grote Frapo maar ze zat weer veel te ver weg.
Onderweg er naar toe liep er iemand met een telescoop op de schouder duidelijk onderweg naar de Franjepoot dus maar snel even gestopt en gevraagd of hij wilde meerijden "ja graag" was het antwoordt
Maar even meegenomen er naar toe.
Het bleek Joren van Schie te zijn die met de bus en trein vanuit Groningen was gekomen om het beestje te zien.
Na ongeveer een uurtje en wat kleine gebeurtenisjes met Joren (waaide een plastic zak de keeg op die Joren wilde gaan halen wat hem een paar drijf natte schoenen en sokken opleverde)
Besloot ik nog even te gaan kijken of de Morinelplevieren er nog zaten aan Joren maar even gevraagd of hij mee wilde wat hij maar wat graag deed.
De Morinelplevier was voor hem een lifer dus vandaar.
Snel naar de Bantpolder gereden waar er elf zaten het waaide er behoorlijk hard dus ook hier maar weer wat bewijsplaatjes geschoten.
Voor Joren een topdag maar zeker ook voor mij weliswaar geen hele nieuwe maar nogmaals zo'n Grote Franjepoot is een belevenis opzich en ook de Morinelplevier is een hele mooie dus ook mijn dag kon niet meer kapot.

Nummer 251 en 252 zijn een feit en wat voor soorten Mei kan voor mij nu al niet meer kapot.

zaterdag 5 mei 2012

250

Vandaag de 250 bereikt met mn vorige bericht was ik even de kwartel vergeten die weliswaar als vangst staat maar toch gewoon een wilde inheemse is vandaar dat ik er toen maar 246 had.
Vandaag dus de magische grens van 250 voor mij dus het streven om dit jaar de 250 te halen is gelukt in maand 5 van 2012.
De 248 werd de Braamsluiper vanmorgen met mn baas gesproken en die vond het prima dat ik eerder vertrok om naar de Roodkopklauwier te gaan kijken bij Den Oever dat is een 50 minuten omrijden voor mij dus binnen het uur.
Aangekomen aldaar werd er verteld dat de Roodkop al meer dan een uur niet gezien was,hmmmm maar even een stukje lopen dan om de kou wat de baas te blijven want er stond een behoorlijke straffe noordwesten wind.
Een stukje verder van de plaats waar de roodkop zou moeten zitten zat een klein grijs vogeltje volop te zingen in een boompje kijker erbij en ja hoor de Braamsluiper, eindelijk dacht ik nog eentje die ik kan platen want gezien genoeg maar nooit lang genoeg om er een bewijsplaatje van te maken en deze zat mooi vrij en trok zich niets van mij aan,afstand wel wat groot maar ja jullie weten het inmiddels bewijsplaat voor alles he.
Niet de beste plaat maar goed.
Toch maar weer terug gelopen naar de boomgaard waar de roodkop zou moeten zitten.
Intussen kwamen er alweer meer mensen aan dus het werd al bijna dringen.
Al snel dat ik weer daar was kwam de Roodkop aangevlogen en liet zich 3 seconden zien waarna het beest verder naar achteren vloog hmmm even omlopen en daar maar eens kijken dacht ik.
Zo gezegd zo gedaan dus naar achteren gewandeld.
Onderweg daarnaartoe kwam ik een man tegen die mij vertelde dat ik tot een hek kon komen en vroeg hij of hij aan de voorkant nog gezien was waarop ik ontkennend moest antwoorden.
Hij besloot mee terug te lopen naar het hek gezamelijk liepen we erheen waar hij zich voorstelde als Wietze Jansen een bekende naam voor mij maar had er nog geen gezicht bij,hij kende mijn naam ook wel dus gezellig keuvelend kwamen we bij het hek.
Daar aangekomen samen eens rondgekeken waarop wietze ineens zei daar zit ie op 5 meter voor mn neus.
Wat een schitterend beest zeg camera gepakt en ondanks het grauwe regenachtige weer ben ik bijzonder blij met deze mooie soort waar ik ook redelijke platen van heb kunnen maken.
Kort hierna vloog het beestje verder naar achteren waarna ik deze vogel in het landschap foto gemaakt heb.
Met een erg tevreden gevoel ging het daarop huiswaarts.
Onderweg kon ik het toch niet laten om even waarneming te checken waarop tot mijn grote verrasing de Blauwvleugeltaling was gemeld op het Jaap-Deens gat in het Lauwersmeergebied tja die kon ik toch niet laten zitten he.ter hoogte van Leeuwarden dus maar even oortjes in en de vriendin gebeld om het een en ander toch maar even te overleggen,"nee hoor ga maar even lekker"oke tot straks pop.
Snel naar het Lauwersmeer gereden dus en aangekomen bij de hut aldaar hoorde ik dat ik net te laat was om hem goed te kunnen zien.
Ships jammer maar helaas öww maar hij zit er nog wel hoor"werd er gezegd alleen ver weg tussen het riet.
Oke waar?
Telescoop erop gericht en daar zat het mannetje al ver weg inderdaad tussen het riet.
Mooi kunnen bekijken maar de bewijsplaten zijn zo erg dat ik ze hier niet laat zien misschien dat ik morgen even terug ga en dan hopen dat ie dichterbij zit.
Maar goed zelfs met de slechte bewijsplaten kun je zien dat het hem is dus dat was 250 doel gehaald einde blog dan maar.............
Neuh veel te leuk dit dus ga gewoon door tot ik er zelf geen lol meer aan beleef dus op naar de 300 YESSSSSSSS. 

donderdag 3 mei 2012

Lekker lang weekend

Afgelopen weekend was voor ons die in Duitsland het land verdedigen een lang weekend allereerst de maandag vrij omdat onze koningin dan haar verjaardag viert en daags erna vieren onze oosterburen de dag van de arbeid.
Nu heb ik daar niks mee maar als het me een extra vrije dag oplevert wie ben ik dan om erover te klagen?
Afgelopen donderdag de zoon gehaald want die heeft twee weken vakantie en snel richting Friesland gereden.
De vrijdag maar besloten om van het redelijk mooie weer te genieten en een paar uurtjes vogelen stonden ons te wachten.
Na wat te hebben rond gereden in het Lauwersmeer gebied waar tot op dat moment niet veel bijzonders te zien was,zag ik tegen een bomenrij een roofvogel achterna gezeten worden door twee kraaien, snel de kijker gepakt en wat zag ik???????
Een lichte gevorkte staart bij een donkere roofvogel dat kon alleen maar de Zwarte Wouw zijn en ja hoor het was hem.
Snel de camera gepakt en ondanks de afstand toch nog redelijk wat bewijsplaatjes kunnen maken.
Natuurlijk niet de allerbeste plaatjes maar als bewijs zeker wel goed genoeg.
De dagen erna was er genoeg te doen rond het huis dus weinig tijd voor vogelen
Op zondag besloot ik echter om snel even een rondje alleen te doen en ik was nog maar net bezig toen ik te horen kreeg dat er verschillende Draaihalzen gezien waren nu is dat geen nieuwe soort maar toch zeker een van de mooiste trekgasten die ons land elk jaar aandoen.
Gelukkig hoefde ik niet heel lang te wachten om er weer eentje te zien geen nieuwe maar wel een hele mooie dus.
De maandag was koninginnedag en dan zijn er genoeg andere leuke dingen te doen dus niet weg geweest.
1Mei is mn schoonvader jarig en die beste man werd 86 dus ook niet een dag om weg te gaan.
S,avonds mn zoon weer naar Brabant gebracht dus ook weer niet weggeweest.
Nou weinig nieuws zult u zeggen maar vanmorgen moest ik weer aan het werk helaas want op minder dan een uur rijden van mn huis zit tot vandaag in ieder geval de roodkop klauwier.
Op mn werk heb ik meestal waarneming mee draaien op een van mn pc,s en daar zag ik ineens de Bergfluiter verschijnen das een knaller dacht ik nog maar goed aan het werk he.
Toch maar even gekeken waar ioe zat en toen ik dat zag kon ik me niet inhouden Westervoort 25 minuten rijden tja dan maar een halvedag opnemen he,
Zoon gebeld "ik ga vanmiddag ff peel ga je mee?"
Nee dus jammer dan mn maat gebeld en die is er altijd wel voor te vinden dus snel weg via Westervoort naar de Bergfluiter.
Wat een mooi beestje zeg ik zag hem meteen toen ik aan kwam en gelukkig zat ie toen in een kale boom snel bewijsplaatje gemaakt en dat was geen minuut te vroeg na dat ik twee foto's had kunnen maken besloot het beest het hogerop te zoeken in het bladerendek van de populier een half uurtje goed horen zingen maar niet meer gezien dus.
Hierna naar m,n maat gerden en besloten om maar wat in Limburg te gaan toeren na een mooie rit gemaakt te hebben besloten we als afsluiting nog even naar de Schoorkuilen te rijden om even naar de Oeverzwaluwen te gaan kijken.
Daar aangekomen veel zwaluwtjes maar ook een groepje gele kwikken aan de andere kant snel de kijker gepakt om te kijken of er iets leuks tussen zat en dat zat er.
Donkere kop witte keel hmmmmmm Italiaan?????
Wat doen we ??????
We melden hem als italiaan want dat was de enige in de anwb gids met witte keel.
Helaas voor ons was het hem niet want om goedgekeurd te worden door de CDNA (Commissie dwaalgasten Nederlandse avifauna) moet je ook wel het geluid hebben omdat dat het enige betrouwbare kenmerk is voor de Italiaan en dat hadden we niet want het beest heeft de hele tijd zn snavel toe gehouden.
Het blijkt dus de Noordse gelekwikstaart te zijn en och weliswaar geen knaller maar voor mij toch mooi nummer 246
Ook dit is niet het beste plaatje maar bewijs is het zeker dus ook deze week weer 3 nieuwe gaat lekker de 250 is nog 4 soorten weg dus laat maar komen de 300.
Ik zeg niet dat dat dit jaar lukt maar we zullen zien hoever we komen.