zondag 17 juni 2012

Avond vogelen

Nu eens een keer op een heel andere manier wezen vogelen.
Er zitten al een tijdje meerdere Kleinstwaterhoen in de Onlanden in Groningen.
Daar dit beestje vooral s'nachts roept had ik een afspraak gemaakt met Andries en Rick om daar eens te gaan luisteren.
Rick en Andries hadden de Nachtzwaluw beide nog niet dus eerst maar even naar Wateren om te kijken of we daar dat beestje konden vinden.
Na dat we daar waren aangekomen en een uurtje hadden rondgelopen waarbij we verschillende Houtsnippen de baltsvlucht zagen maken hoorden we ineens de bekende ratel van de Nachtzwaluw.
De andere twee natuurlijk helemaal blij nog even luisteren proberen het geluid op te nemen en daarna terug naar de auto's.
Aangekomen bij de parkeerplaats hoorden we op nog geen 20 meter van de auto weer het bekende ratelen.
Nu ik ook snel maar mn telefoon gepakt en ook geprobeerd het geluid op te nemen wat nogal tegen viel.
Aan het eind van z'n ratel klonk ineens de contactroep en yess die had ik erop staan daar was ik dan toch stiekem wel blij mee.
Nadat we daar alles bijelkaar dus een anderhalf uur hadden rondgelopen gingen we naar de Kleinst want daar ging het voor mij toch allemaal om.
Coordinaten ingevoerd en op weg.
Al met al zou het een drie kwartier rijden zijn dus op ons gemak die kant op.
Aangekomen in de Onlanden was het nogal zoeken omdat het een weg was waar je met de auto niet in mag en tja zonder auto en navigatie is het toch behoorlijk zoeken.
Op verschillende brugjes gestopt en geluisterd maar steeds niks terwijl je ze erg goed zou moeten kunnen horen.
Na de laatste brug te hebben gezocht en gevonden hoorden we echter ineens het bekende roepje van het beestje.
Wed van Murphy heet dat geloof ik altijd de laatste kans is raak.
Na een poosje te hebben geluisterd hoorde Andries ineens het Porseleinhoen tussen door en laat ik toen net mijn opname aan het maken zijn.
Dus een ontzettende meevaller voor mij komen voor alleen het Kleinst waterhoen en dan als bonus het Porseleinhoen erbij krijgen mijn avond kon niet meer stuk.
Nummer 258 en 259 binnen ook Juni kan als maand al niet meer stuk en we zijn pas halverwege
Even weer het linkje toegevoegd voor de liefhebbers om even te luisteren naar en het Kleinst en de Porselein hoen.
http://waarneming.nl/waarneming/view/69219023
Ik ben benieuwd hoever ik ga komen dit jaar zou de 300 mogelijk zijn?
We zullen het gaan meemaken.

vrijdag 15 juni 2012

Update

Weet niet of dit uberhaupt nog wel gelezen word maar zal voor diegene die het wel lezen toch even een update doen.
Ik weet niet of ik iemand een plezier er mee doe maar doe dat in ieder geval wel mezelf wat ook best wel belangrijk is.
De twee nieuwste soorten die ik er nu weer bij heb zijn weliswaar geen grote klappers maar voor mij toch twee zeer gewilde soorten.
De eerste kon ik helaas alleen maar op geluid waarnemen terwijl de tweede soort erg mooi op een speciaal daarvoor geplaatste paal zat.
De eerste vond ik op een plaats waar ik hem ook eigenlijk niet verwachtte namelijk in Limburg.
Natuurlijk is er niks met Limburg alleen zijn daar niet de rietvelden en of kragen die we hier of in het westen hebben.
Het is namelijk de Grote Karekiet deze schuwe vogel zat in limburg op een stukje van nauwelijks groter dan mn tuin.
Luid zingend was hij er aan het wachten op een vrouw maar kan me voorstellen dat die dat kleine stukje riet niet kan vinden.
Na een behoorlijke tijd te vergeefs te hebben staan wachten tot het beest zich eens liet zien kwam het beestje ineens vlak voor me zitten op 2 meter afstand onderin de rietkraag nog steeds niet te zien dus.
Hierdoor maar snel besloten om geluidsopname te gaan maken want dit was wel heel hard en duidelijk te mooi dus om niet te doen.
Voor dit geluid heb ik een linkje toegevoegd voor de liefhebbers die even willen luisteren.
http://waarneming.nl/waarneming/view/69124627
De tweede kon ik wel een foto van maken en heb dat natuurlijk ook gedaan.
Het gaat over de Visarend wat ook best wel een wens soort was van mij eigenlijk meer een schaamsoort.
Na op facebook een berichtje gelezen te hebben van Andries maar snel even een telefoontje aan gewaagd om te horen dat hij dus bij eastermar zat en waarschijnlijk nog zit.
Na een duidelijke routebeschrijving snel er heen gereden en alsof de duvel er mee speelt zat het beest parmantig op de daar aanwezige paal.
Wat een geweldig beest om te zien zeg weliswaar ver weg maar door de scoop prima te zien.
Voor het bewijsplaatje misschien wat verweg maar zeker de moeite waard en zelfs voor mij goed genoeg om hier toch even te laten zien.
Dat waren nummer 256 en 257 ook Juni is dus een prima maand.
Weet trouwens niet of ik de kwartel ooit meegeteld had  die had ik namelijk al staan als vangst en sinds deze week ook als losse soort.
Kan dus 258 zijn maar ook zomaar niet hahahahaha.

donderdag 7 juni 2012

Vlieland

Verleden week vond de baas het nodig om me een dagje naar Vlieland te sturen en zoals jullie weten was ik het daar natuurlijk helemaal niet mee eens ;-).
Nee natuurlijk had ik daar geen probleem mee wel was het zo dat er voor vogelen bijna geen tijd zou zijn maar camera toch maar even meegenomen je weet het tenslotte maar nooit he.
Gisteren 06-07-2012 was het dan zover mijn eerste bezoek aan Vlieland.
Eerste boot gepakt van 0900 uur en onderweg natuurlijk hopen op een leuke soort naast of achter de boot.
Helaas was het weer zo slecht dat als er al soorten hadden gehangen ik ze nooit had kunnen zien zo weinig zicht en zoveel regen.
Aangekomen op het eiland stond daar mijn vervoer al klaar om naar de range te worden gebracht.
Daar aangekomen bleek dat het programma nogal vol was dus mijn hoop op een nieuwe soort vervloog dan ook al snel.
Op de toren aldaar en onderweg er naar toe hoorde ik de verhalen al van de daar aanwezige medewerkers dat het een heel mooi vogeleiland is maar dat was al redelijk bekend bij mij.
Na de nodige runs te hebben gehoord(weer was nog steeds slecht) en de nodige bommen te hebben zien vallen werd aangekondigd dat we een tourtje range zouden gaan doen.
Camera om gehangen en ingestapt reden we een rondje range waarbij de stranden niet vergeten werden natuurlijk.
Na de nodige uitleg over de daar ter plaatse staande doelen werd gevraagd of we nog iets anders wilden zien waarop ik voorzichtig vroeg of we naar de kolonie dwergsterntjes konden gaan.
Voor mij een nieuwe soort maar ook even om te kijken of ze niet toevallig waren weggespoeld zoals op Terschelling wel was gebeurt.
Natuurlijk was dat geen probleem en we gingen richting kolonie.
Al snel zagen we de eerste sterntjes al vliegen maar we zagen niks op de nesten.
Gelukkig toen we dichterbij kwamen zagen we dat de nesten nog steeds bezet waren en dus niet waren weggespoeld.
Uiteindelijk kon ik 20 nesten ontdekken.
Geen foto's van de nesten gemaakt om verstoring te voorkomen en mooi op afstand gebleven wel natuurlijk de nodige vliegbeelden als bewijs gemaakt.


Wat een ontzettend mooi vogeltje weer en blij met het feit dat ze er nog zaten en blij met een nieuwe soort vervolgden we ons pad terug naar het kamp tot we onderweg nog even konden stoppen om een 10 Grote sterns op de plaat te zetten.
Geen nieuwe maar zeker ook een mooie soort.

Al met al was het voor mij een zeer geslaagde dag 1 voor het werk en 2 mooie nieuwe soort en een kolonie die nog steeds bezet is.
Nummer 255 was dat alweer gaat de goede kant op had graag de Roodmus nog even meegenomen maar helaas de boot terug lag te wachten.
Tja...... je kunt natuurlijk niet alles hebben.

vrijdag 1 juni 2012

Een goed begin

Na gisteren wat informatie gevraagd te hebben over de plaats waar de Witwangsterntjes broeden vandaag maar even een poging gewaagd om deze mooie Stern soort te zoeken.
Zoals door Marcel verteld kon ik de rotonde met parkeerplaats prima vinden en was dan ook snel op weg om de beestjes met een bezoekje te vereren.
Na netjes het fietspad te hebben gevolgd kwam iok na een kilometer of drie tot de conclusie dat er toch ergens iets fout moest zijn gegaan en eigenlijk wist ik ook wel waar.
Na een 100 meter na de rotonde loopt er een fietspad naar rechts en ik had het vage vermoeden dat ik daar naar rechts had gemoeten.
ik liep nog steeds in een bos rond een camping en volgens mij kon dat nooit de bedoeling zijn.
Al snel besloot ik dus om maar links af te gaan en dwars door het bos de weg terug te gaan zoeken omdat mijn gevoel zei dat het door het bos een stuk korter zou zijn.
Gelukkig is mijn richtingsgevoel goed ontwikkeld en de weg door het bos was inderdaad een stuk korter om bij het linker fietspad te komen.
Senl doorstappend dat pad gaan volgen en na een anderhalve kilometer zag ik de Witwangen al druk nestmateriaal slepend rond vliegen.
Wat een genot om met redelijk goed weer deze beestjes aan het werk te zien.
Ook hier natuurlijk weer bewijsplaatjes geschoten en de melding gedaan via webobs van waarneming waar ik al snel tot de conclusie kwam dat de plaatsaanduiding weer eens gruwelijk de mist inging ik bedoel 1855 meter er naast zitten is niet echt goed lijkt me.
Tevreden de 2 kilometer terug gewandeld naar de auto en met een goed gevoel weer huiswaarts gereden met een mooie nieuwe soort binnen.
Nummer 254 het gaat goed dit jaar weet niet of ik de 300 haal maar ga zeker een eind in de buurt komen.
Aankomende woensdag ga ik op werk bezoek naar Vlieland en daar zitten ook nogal wat soorten die ik nog niet heb dus hoop ik dat ik wat tijd krijg om daar ook nog even rond te kijken.



Weer niet mn beste platen maar duidelijk genoeg voor het bewijs het is ook verdraaid moeilijk om deze snel vliegende vogels goed scherp te kunnen vastleggen maar ik ben tevreden en met de foto's maar zeker ook met de nieuwe soort.