zondag 8 juli 2012

Update

Zo maar even een kleine update schrijven dacht ik.
Na een paar drukke weken op het werk waar van vogelen niks kwam nu maar even een kleine stand van zaken dus.
De maand Juni eindigde uiteindelijk met 9 nieuwe soorten meer dan de moeite waard dus.
En dat met het vooruitzicht dat juni en juli traditioneel de slechte maanden zijn om nieuwe soorten te vinden.
Het eindigde uit eindelijk na mn laatste update met nog twee nieuwe soorten extra.
Teweten de Grote Gele Kwikstaart en de Kwartelkoning het hadden er drie kunnen zijn met als klapper de Amerikaanse Smient maar deze werd helaas als hybride weg gezet dus die telt niet mee.
De grote Gele zat al een tijdje in Venray en daar dat maar 25 minuten rijden is van mn werk maar even naartoe gereden.
Daar aangekomen kon ik ze al snel op en neer zien vliegen druk fouragerend en met insecten in de snavels.

Voederen dus,dus snel fotos gemaakt voor bewijs van een afstandje en gelukkig stoorden ze zich niet aan mijn aanwezigheid.
Dit was tevens mijn laatste doordeweekse vogeluurtje want op het werk kregen we een paar flink drukke weken voor de kiezen met dagen van meer dan 12 uur.
In het weekend vogel ik sinds ik in Duitsland werk ook niet heel veel meer omdat ik doordeweeks al nooit thuis ben dus.
Maar op de avond van de waarschijnlijke Amerikaanse Smient toch maar even richting Jaapdeens gat gereden samen met Andries en Rick.
We dachten dus snel de Amerikaan binnen te tikken maar helaas niet dus.
Hierna zouden we nog even kijken of we de Kwartelkoning konden vinden en die hoorden we dan ook al snel het bekende crexcrex maken gelukkig toch nog een geslaagd avondje uiteindelijk.
Een poging gedaan om het geluid optenemen maar helaas ging dat op dat moment niet door de veelste harde wind maar goed ga daar zeker nog weleens terug en dan hopelijk zonder wind.
Al met al met 9 nieuwe soorten de maand Juni bovenverwachting afgesloten.
Juli zou nog veel erger worden zoals gezegd is dat echt de slechtste maand misschien hier en daar al wat trekkende steltjes maar over het algemeen is dat de slechtste maand tot nu dan.
Want het eerste volle weekend in Juli leverde meteen al een knaller op op vrijdag.
Donderdagavond zouden er 4 Vale Gieren gezien zijn in Tzumarrum.
Damn nu maar hopen dat die beesten er nog zouden zitten vrijdag en ja hoor vrijdag middag rond 1600 uur kwamen de eerste meldingen alweer binnen dat ze gezien zouden zijn in een weiland.
De eerste vogelaars berichtten dat ze al aan het rijden waren en snel afgesproken om me op de hoogte te houden waar ze zaten.
Andries moest naar een feestje dus die zou op de zaterdag gaan.
Op zaterdag had ik andere afspraken ver weg dus ik zou na het eten moeten gaan rijden snel met vriendin afgesproken dat we iets eerder zouden gaan eten en zodoende kon ik om 1745 aan de half uur durende rit beginnen een half uur omdat je dwars door Leeuwarden moet en dat is rond die tijd net een echte grote stad met mega veel woon werk verkeer.
Ondertussen had ik contact gezocht met Albert Eggens die inmiddels ook de Gieren had gevonden en die vertelde mij dat we bij de landeigenaar achter het huis mochten parkeren en daar hadden ze een prachtig zicht op de vogels.
Nog een 10 minuten te rijden voor mij hoopte ik maar dat ze nog even zouden blijven zitten in ieder geval lang genoeg tot ik ze binnen had.
Daar aangekomen kon ik de betreffende boerderij snel vinden en bij het parkeren van de auto zag ik de beesten al zitten WAUW wat een grote joekels zijn dat zeg.
Snel uitgestapt en naar de plaats gelopen waar Albert nog stond te wachten op me.
Een mooi plekje dat zeker.
Alle tijd om mooie plaatjes te schieten alleen door de afstand en de hitte trillingen zijn ze niet zo mooi geworden als ik had gehoopt maar dat geeft dan weer niks.
Ik besloot om na een drie kwartier weer richting huis te gaan waar ik na in de auto te zijn gestapt zag dat Andries had gebeld.
Snel even terug gebeld en hij vertelde dat ze toch onderweg waren hij had zn feestje afgezegd.
Oke ik wacht op jullie in Tzumarrum je ziet me wel staan.
Toen ze er aan kwamen ben ik voorop even naar de boerderij gereden zodat hun ook het mooie stekje konden benutten waar ik iets eerder ook had gestaan.
Snel de scopen opgezet en weer even heerlijk kunnen genieten van deze kolossale beesten.
Door Andries even een digiscoop plaatje laten maken met de telefoon en toen tevreden huiswaarts gegaan.

In juli zo'n knaller hmmm ook deze maand kan al niet meer kapot
Nummers 260 261 en 262 binnen nee ook Juli is goed begonnen en we zien wel waar het eindigd dit jaar.