maandag 21 januari 2013

2013 op naar de 300

Zo een eerste blog van mijn kant dit jaar.
Na een goed 2012 nu de hoop op 2013 gevestigd dat ik dit jaar de 300 soorten bij elkaar moet gaan zien te sprokkelen.
Omdat dit echte nog maar een 26 soorten zouden zijn en dan tel ik er de ondersoorten niet bij zou het net zoals het laatste gedeelte van vorig jaar niet heel veel te melden zijn.
Om dit nu een beetje op te vangen en om voor mezelf een doel te stellen heb ik dit jaar maar eens besloten om alles te gaan melden wat ik aan soorten zie en dus maar eens een jaarlijst bij te houden.
Niet dat ik voor een record ga dat is me teveel werk en kost me teveel vrije tijd die voor mij door mijn werk in het buitenland toch al kostbaar is.
Ook wel een beetje voor de fun maar zeker niet op de laatste plaats om wat meer te gaan bloggen en zodoende jullie wat meer op de hoogte te houden van mijn bezigheden op het vogel gebied.
De eerste maand zit er nu bijna op en de eerste 73 soorten zijn binnen waaronder zelfs eentje voor mijn levenslijst dat was dus 277 op die lijst en wel de Ringsnavel eend.

Deze dame zit al voor het tweede of derde jaar in de weerribben en werd afgelopen woensdag ook weer gemeld.
S,middags had ik al vrij genomen en onderweg na een telefoontje met m,n vriendin die besloot te gaan schaatsen besloot ik om weer een poging te doen voor deze soort.
Vorig jaar had ik deze namelijk al twee keer gedipt en ik was nu dan ook vastbesloten om haar dit keer wel te zien.
Snel bij een benzinepomp de gegevens van de plek waar ze zit ingevoerd in de garmin en op weg het was volgens de routeplanner maar een kwartiertje omrijden en bleef dus weer binnen de door mezelf gestelde limieten.
Aangekomen volgens de Garmin zou ik bij een boerderij rechts af moeten maar daar was geen weg of pad.
Na wat rondgereden te hebben besloot ik maar om het eens te vragen bij de boerderij.
De man des huizes wees mij dan ook de plaats van de plas en zei dat ik mijn auto wel achter zijn boerderij mocht zetten en door zijn wei mocht lopen met gebruik making van zijn plank over een sloot.
Sterker nog hij besloot om zelf maar even mee te lopen want hij was toch wel nieuwsgierig om wat voor eendje het ging.
Na dat we samen dus naar het eendje hadden gekeken liepen we terug en kreeg ik tegen de kou een heerlijke bak koffie van de boer.
Zo zie je maar ook in Overrijsel wonen aardige mensen.
Tot zover mijn eerste nieuwe van dit jaar.
Nu dus mijn jaarlijst ik zal jullie de details besparen van alle soorten en verder ook niet teveel uitweiden over de wat meer bijzondere soorten maar dat de eerste 3 weken de moeite waard waren zal ik proberen te laten zien.
Als eerste zaten er Paarse strandlopers bij de veerdam van Holwerd en dit is dan weliswaar geen heel zeldzame soort maar zeker ook geen algemene, ze zijn dan ook alleen aan de kust te vinden en dan ook nog in kleine hoeveelheden.
Als tweede wil ik jullie het altijd leuke uiltje de Steenuil laten zien zeldzaam in Friesland terwijl er in de buurt van Asten meerdere koppels zitten en wij (Willy en u blogger) rijden er meestal wel even langs om te kijken of ze zich durven laten zien.
Doordat we meerdere paren weten te zitten er meestal wel ergens 1 of 2 buiten.
Als laatste voor dit blogje de bekende Pestvogels dit is een soort waar ik geen genoeg kan krijgen en me uren mee kan vermaken.
Niet alleen door hun looks als wel door het geweldige geluid wat ze maken.
Doordat ik nu tegenwoordig een eye-fi kaartje in mijn 500D heb kan ik de foto's die ik maak rechtsreeks naar m'n telefoon sturen wat voor mij het uploaden naar waarneming een stuk makkelijker maakt en dat vanuit het veld kan doen met toevoeging van een duidelijke foto.
Dit deed ik dus ook bij de pestvogel en voor dat ik thuis was stond dit mooie beest al met foto en al op waarneming.
Ben dan ook in totaal weer meer dan een uur bij deze soort geweest als eerste voor mijn jaarlijst je weet immers maar nooit wanneer er weer eens een invasie is als tweede natuurlijk voor de foto's welke ik er een kleine 300 van gemaakt heb.
Die laat ik hier niet allemaal zien maar twee moet maar even voldoende zijn.
Zo ik hoop dat diegene die dit lezen even een berichtje zouden willen achterlaten zodat ik weet of het wel de moeite loont om dit te schrijven zo niet dan ga ik op de oude voet verder en alleen met de nieuwe soorten verder.
Op naar de 300 voor 2013 dit moet te doen zijn.