dinsdag 30 april 2013

Rode Rotslijster perikelen

Zo eindelijk weer eens een update van mijn kant na een behoorlijke buikgriep te hebben overleefd.
Op 11 April zag ik een melding van een vermoedelijke Rode Rotslijster verschijnen en het begon behoorlijk te kriebelen onderhuids.
Het zou toch niet waar zijn dat er een Rode Rots zou zitten in Den Helder.
Naarmate de dag vorderde was er nog steeds niks duidelijk over de status van het beestje en eindelijk rond een uurtje of 4 werd dan toch bevestigd dat het om een Rode Rotslijster zou gaan.
Natuurlijk moest ook mijn inwendige maag aangesterkt worden, en rond 1830 uur besloot ik na kort overleg met mijn vriendin toch maar die kant op te gaan.
Het is een Lijster en dat zijn nachttrekkers de kans was dus behoorlijk groot aanwezig dat het beest diezelfde nacht zou vertrekken en dan zou ik mezelf behoorlijk voor mijn kop slaan omdat ik niet geweest zou zijn terwijl het maar een uurtje rijden is.
Snel Geert Dijkstra gebeld en die vond het een strak plan om mee te gaan zoals ook zijn broer Harm.
Door alle toch wel aanwezige adrenaline vergat ik zelfs mijn sigaretten en mijn aansteker zoveel haast had ik om via Leeuwarden naar Den Helder te gaan.
Gelukkig heb ik een voorraadje in mijn auto en al snel waren we met zijn drieen onderweg naar voor alle drie een lifer.
Onderweg werd er druk ge-appt met de daar aanwezige vogelaars of en waar het beest zat.
Hij zat er nog want de eerste mededelingen waren dat het om een man zou gaan.
Aangekomen al hollend naar de plaats waar al meerdere mensen stonden te turen het beest zou op een dak zitten en daarop ergens rondscharrelen.
Al hollend natuurlijk een blik werpend op het dak maar het enige wat daar zat was een Spreeuw.
Althans dat dacht ik want er was gelukkig iemand zo verstandig om een verrekijker te pakken en een kijkje te nemen naar de Spreeuw wat dus geen Spreeuw bleek te zijn maar de Lijster.
Het weer was niet zodanig dat we veel kleur konden onderscheiden en het regende daarbij ook nog wat.
Gelukkig dat August dus het beest herkende.
Na de nodige bewijsplaten gemaakt te hebben en elkaar te hebben gefeliciteerd vertrokken we weer richting Friesland alwaar we een dik uur later aan kwamen en tevreden naar huis gingen.
Niet zo'n denderende plaat maar de adrenaline gierde door het lijf en het was ook nog bagger weer.
Daags erna Besloten Geert en ik om toch de zaterdag maar terug te gaan daar het beest redelijk bleef zitten.
Ik wilde er toch wel betere foto's van want zo vaak komt zo'n beest niet in ons land en als er dan eentje is, is ie vaak na 1 dag weer weg.
Ondertussen was op het forum de discussie hevig opgelaaid over wat het beest nu precies is de ene riep het is een blauwe rots de ander rode en weer anderen houden het op een hybride.
Dit alles omdat het kleed niet overeenkomt met wat de meeste Rode hebben.
Echter mijn vraag is dan wie in Nederland heeft zoveel Rode of Blauwe Rotslijsters gezien dat ze met zekerheid een ruiend juveniel beest zouden kunnen herkennen?
Een ding is echter zeker dat de Blauwe geen rode onder staartveren kan hebben wat dus alleen maar in het voordeel is van Rode Rotslijster.
De Zaterdag erna dus op ons dooie gemak terug gegaan maar zoals gewoonlijk bij een zeldzame vogel waren er na dag 3 eigenlijk alleen de grote lenzen meneren die het beest dan ook continu achter de vodden aan zaten om toch maar zo dichtbij mogelijk te kunnen komen.
Ik ergerde me dan ook al gauw zo erg dat we al snel wegliepen van de grote menigte en rustig afwachten tot de vogel dichterbij kwam.
Dit duurde dan ook niet lang en ik kon dan ook al snel veel betere platen maken dan de eerste dag.
Wat een geweldig mooi beest en erg blij dat ik toch nog terug gegaan ben.
De volgende waarneming volgede al snel toen ik een app kreeg dat er een Roodstuitzwaluw rond zou vliegen bij Lauwersoog.
Het was weer baggerweer en het begon al leuk donker te worden maar het leek me meer dan de moeite waard om toch maar te gaan proberen het beest te zien.
Snel naar de dijk gereden waar Rick al stond en het beestje de laatste 10 minuten uit het oog was verloren.
Al snel kwam er een clubje Boerenzwaluwen druk foeragerend over de dijk aangevlogen en al snel werd duidelijk dat de Roodstuit hier tussen zat door de kijker ondanks het slechte licht was het beestje prima te zien.
Hij kwam zelfs op 5 meter langs gescheert.
Door het slechte licht was het helaas voor mij niet mogelijk om een mooie duidelijke foto te maken. maar door alle perikelen na het plaatsen wil ik hem jullie toch even laten zien.
Tis niet te zien dat het een Roodstuitzwaluw is maar het is hem echt.
Na plaatsing van de foto op waarneming werd het in mum van tijd de topper van het jaar.
Dit waarschijnlijk doordat het natuurlijk een erg wazige foto is en de mensen het erg grappig vonden dat ik hem erbij gezet had.
Doordat er betere foto's gemaakt waren en het beest hier wel duidelijk op te zien was heb ik hem na het plaatsen van die foto's maar snel verwijderd.
Tevreden met de waarneming na een half uurtje weer naar huis gereden.
De laatste twee toevoegingen aan mijn levenslijst zijn twee moeilijk te fotograferen soorten heb hier dan ook geen platen van maar het zijn de Braamsluiper en de Snor die door de harde wind die dag erg onderin bleven zitten.
Door de Rode Rotslijster perikelen is het onzeker wat de status van het beest gaat worden ik hou het op een Rode en tel hem als zodanig mee het aantal nu is 287.
De 300 gaat zeker gehaald worden maar met welke soorten en wanneer is koffiedik kijken wel komt er de Top of Holland dag aan 18 Mei we zullen zien hoever we na die dag staan.