dinsdag 7 mei 2013

Ortolaan of toch.......

5 Mei werd er een Ortolaan gemeld op het Robbenoort in Lauwersoog.
Daar het plan was om rond 4 uur naar Leeuwarden te gaan voor het bevrijdingsfestival besloot ik om snel even naar dit schitterende vogeltje te gaan kijken.
Aangekomen op Robbenoort stonden Rick en Durk samen met Marchel al op de weg bij het speeltuintje aldaar.
Na een korte zoektocht vond Rick de ortolaan weer terug en na de eerste bewijsplaatjes vloog het beestje op om aan de andere kant weer in het speeltuintje te vallen en daar vrolijk verder te fourageren.
Daar kon ik redelijk mooie foto's maken.
Na die foto's te hebben bekeken kwam er al snel een discussie opgang dat het toch wel een erg grijze kop was en toch wel behoorlijk bruine baardstrepen.
Hier en daar werd er nog geopperd dat de oogring toch echt geel was maar na het terug kijken kwamen we tot de conclusie dat het toch echt een witte oogring was.
FJ Hoogstra melde het dier dan ook op DBA als een onzekere Bruinkeelortolaan.
Waarna al snel de met stomtoeval in het gebied aanwezige Max Berlijn het beest herkende en meteen uitschreeuwde het is er 1 het is er 1.
Hierna is geschiedenis de ene na de andere auto kwam er aan gescheurd en binnen no time stonden er meerdere personen.
Voor mij werd het tijd te vertrekken en dat was maar goed ook want het werd er een gekkentrein met bijna 200 mensen die het zeer zeldzame beestje wilden zien.
Het was de vierde voor Nederland en de eerste die zich zo goed liet zien.


Dit bericht stond klaar om gepubliceerd te worden tot ik vandaag een app kreeg dat er een Withalsvliegenvanger gezien zou zijn in de Eemshaven in Groningen.
Nu had ik eigenlijk vandaag beloofd om de nieuwe tent voor de vakantie eens op te zetten maar zo'n knaller kon ik toch eigenlijk niet laten lopen dus na wat geslijm van mijn kant en de belofte om chocolade mee te nemen toch maar richting de Eemshaven gereden.
Na een klein uurtje kwam ik er aan en bleek het beestje ontzettend schuw te zijn.
Na een kleine 10 minuten kon ik een eerste blik werpen op dit mooie beest.
En weer een tiental minuten daarna weer wat langer waardoor ik gelukkig de tijd kreeg om mijn bewijsplaatjes te maken .


Hierna nog een paar keer snel gezien maar moest naar huis.
In dit geval maakte ik me er niet druk om ik had hem en na de Bruinkeelortolaan van Zondag komt de teller op 289 nog 11 dus voor mn doel dit jaar.