zondag 2 juni 2013

Grauwe Klauwier perikelen en meer.

Zo eindelijk weer een verhaaltje van mijn kant na de mega knallers van begin Mei nu dan even een update met de huidige stand van zaken.
Omdat ik toch nogal wat gewone soorten op mijn lijst moet besloot ik de afgelopen weken me daar eerst maar eens op te concentreren.
1 van die soorten was de Fluiter een vrij algemene zomer gast en gemakkelijk te herkennen aan zijn suiterbal geluid.
Er werd er eentje gemeld bij het gebouw van de provincie Friesland in Leeuwarden en ik besloot om daar deze soort maar "even"te gaan doen maar zoals gewoonlijk met vogels is dat een dingetje waar je nooit zeker van kan zijn en daar aangekomen en het hele gebied te hebben nagelopen moest ik dan ook onverrichte zaken huiswaarts gaan.
Geen nood dit is een soort die vast nog wel komt.
Een dag later besloot ik om het bos in mijn woonplaats eens aan een onderzoekje te onderwerpen en daar aangekomen hoorde ik dan ook al snel het stuiterballetje en kon het beestje ook al snel zien.
Zo Fluiter binnen 290 op de lijst.
Een dag of wat later besloot ik na mijn werk ook nog even naar de Peel te gaan ik was er al een tijdje niet geweest en dat gebied is altijd mooi welk jaargetij je er ook komt.
Daar aan gekomen en wat te hebben rondgewandeld kon al snel 291 worden bijgeschreven namelijk de Wielewaal, duidelijk hoorden we zijn diedeljoo roep door de bossen galmen.
Omdat het zo,n moeilijk te fotograferen beest is helaas geen foto.
Al hoop ik er in de toekomst wel nog een gave plaat van te maken.
Mijn hoop op wat dichter richting de 300 te gaan was gevestigd op de ToH dag van 18 Mei,
voor diegene die niet weten wat dit betekent de Top of Holland dag.
Op deze dag komen een 125 vogelaars naar de drie noordelijke provincies Drenthe Groningen en Friesland om er een zo zeldzaam mogelijke soort te ontdekken.
Op die dag moest het dus mogelijk zijn om een hele stap voorwaarts te doen.
Maar zoals gewoonlijk met het vogelen kan je er niks van zeggen en deze toch erg gezellige dag leverde me een schamele 1 nieuwe soort op te weten de Noordse Stern 292 binnen dus.
Nou dat word me wat dacht ik nog bij mezelf als dat het is voor de maand Mei.
Twee dagen later werd er echter een Noordse Nachtegaal gemeld bij de haven van Lauwersoog en ik besloot dan ook om deze soort midden in de nacht toch maar even te gaan doen.
Het beest zat vanaf een uurtje of 2300 volop te zingen en daar aangekomen kon ik dan ook heerlijk in de stilte genieten van zijn toch wel bijzondere zang.
Omdat dit beest erg moeilijk te zien is overdag is dit een soort die je op geluid moet doen dus geen foto,s helaas maar 293 was een feit en ben er dan ook wel erg blij mee.
Diezelfde zondag zouden mijn vriendin en ik naar de markt gaan in Leek, ik verwachtte dan ook niet dat die dag me nog een soort zou opleveren wat echter wel gebeurde.
Na wat doelloos te hebben rondgelopen op de stik drukke markt besloten we op verzoek van mij nog even richting Drenthe te rijden.
Snel waarneming even gecheckt of er toevallig niks leuk te zien was en wat schetst mijn verbazing er was een kleine Vliegenvanger gezien op slechts 20 minuten van Leek.
Na kortstondig overleg besloten we om er even te gaan kijken.
In het bos aangekomen waar het beestje zich zou bevinden stonden er een man of 3 naar boven te turen in een boom waar het beest zich zou moeten bevinden.
Na een klein kwartiertje mee hebben staan kijken zag ik ineens het beestje zijn naam eer aan doen en wat vliegjes vangen tussen de bladeren.
Geprobeerd er een fatsoenlijke foto van te maken wat me helaas niet lukte wel een foto maar fatsoenlijk?
Het is hem en het is een bewijsplaatje daar houd ook weer alles op 294 binnen 6 te gaan voor m,n doel dit jaar.
De 21ste Mei moest ik voor de baas 4 dagen naar IJsland en omdat daar de Papegaaiduiker zit had ik daar erg veel zin in maar een reisverslag hiervan komt misschien later nog wel eens in een blogje.
Na een enerverend weekje op het mooie IJsland zonder een goede nachtrust kwam ik de 24ste dodelijk vermoeid midden in de nacht thuis maar gelukkig was het hier wel donker.
Daar mijn zoon bij me was en ik nog steeds vermoeid van een drukke week kon ik er die zaterdag niet op uit.
Toch werd het me wel moeilijk gemaakt er werd namelijk een Amerikaanse Goudplevier gemeld bij Paessens en dat is toch wel een behoorlijk harde soort.
Maar zoals gezegd nog steeds flink vermoeid en omdat het al zo'n kort weekend was besloot ik er om toch maar niet heen te gaan.
De zondag werd het kreng weer gemeld maar had mijn vriendin beloofd niet te gaan vogelen en moest het beest dan maar aan me voorbij laten gaan.
S'middags zouden we naar een verjaardag moeten maar mijn zoon moest ook weer richting Brabant ik besloot daarom om maar niet naar de verjaardag te gaan.
Terwijl mijn vriendin naar de verjaardag ging en ik een half uur eerder weg ging dan normaal dacht ik bij mezelf och weet je misschien issie heel makkelijk te doen en daarom toch maar even snel richting Peassens gereden.
Daar aangekomen stond gelukkig Vincent Douwes er met een telescoop en hij had het beest net in beeld.
Hij besloot er wat dichter in de buurt te komen en was druk bezig om zijn kinderen laarsjes aan te laten doen waardoor ik de kans kreeg het beest door zijn telescoop met een zeer stevig windje toch even mooi te bekijken.
Helaas was de wind te hard en de tijd te kort voor mij om er een foto van te maken maar binnen was het beest 295 nog maar 5 voor de 300.
Na weer een weekje van relatieve rust moest ik afgelopen vrijdag op twee plaatsen naar een bruiloft eentje in mijn geboorte plaats Woerden en eentje hier in Friesland.
Daar we niet op twee plaatsen tegelijk konden zijn besloten we dat mijn vriendin de bruiloft van haar nicht zou bezoeken dan zou ik die van mijn neef doen.
Op de donderdagavond lees ik ineens op Facebook dat er op een halfuurtje van Woerden een Kleine Klapekster gezien is.
Grrrrrr een dag te vroeg dacht ik nog bij mezelf.
Maar gelukkig werd het beest afgelopen vrijdag weer gezien en ik ging dan ook al vroeg die kant op want om 1530 begon de ceremonie in het kasteel te Woerden en daar wilde ik toch wel bij zijn.
Aangekomen op de plaats waar het beestje gezien was de auto geparkeerd bij de camping zoals het verzoek was en er even stevig de pas ingezet want ik had toch wel een strak tijdschema.
Gelukkig viel de afstand mee en na 5 minuten lopen zag ik al verschillende vogelaars staan die mij het beestje dan ook al snel aanwezen wat een schitterend beest zeg snel mijn bewijsplaten geschoten en toen maar weer snel vertrokken.
De tijd begon leuk te dringen voor mij en doordat ik dwars door Leiden gestuurd werd met een kleine honderdduizend verkeerslichten kwam ik uiteindelijk toch nog 5 minuten te laat in het kasteel aan.
Stiekem naar binnen geslopen maar mijn neef de bruidegom zag me natuurlijk binnen komen een dikke knipoog en het was weer helemaal goed 296 binnen een gezellige bruiloft gehad wat een afsluiting van de maand Mei.
Nu nog even de Grauwe Klauwier perikelen.
Ik schrijf dit gedeelte omdat ik me mateloos erger aan de manier waarop sommige fotografen omgaan met de natuur en dan met name de vogels.
Ik scheer niet iedereen over 1 kam en er zijn binnen het vogelaars wereldje ook zeker rotte appelen.
Dit verhaaltje schrijf ik echter opdat een ieder weet hoe ik erover denk.
Was laatst met mijn maat Willy in de Peel alwaar we snel even een Grauwe Klauwier wilden bekijken en even snel op de foto wilden zetten.
Aangekomen op de plaats zagen we al snel dat het ging om een paartje in broedbiotoop we besloten om snel wat plaatjes te schieten en waren na twee minuten weer weg.
Kort nadat we wegreden kwam er een auto aangereden en ging precies tegenover het nestelende vrouwtje zitten.
Ik draaide mijn auto en reed op de persoon af met geopend raam en vroeg de man hoe het was en wat hij ging doen.
Hierop kregen we een wazig antwoord over hoe druk het wel niet was en dat hij zolang moest wachten.
Hierop keek ik naar Willy en dan hebben we aan een blik genoeg.
We reden verder en op een strategische plaats besloot ik de kerel en het mannetje klauwier in de gaten te houden om te kijken hoe het beest reageerde.
Zoals te verwachten bleef het mannetje klauwier de hele tijd onrustig op en neer wippen omdat de man met zijn auto net voor zijn ingang stond van het nest.
Na dit een half uurtje te hebben bekeken vonden we het beiden genoeg en besloten de man op zijn gedrag aan te spreken.
Toen we bij de auto van de kerel kwamen zagen we wel dat hij lichtelijk geiriteerd was dat wij er weer waren.
Op mijn vraag waar ie mee bezig was en dat het manntje danig gestoord werd reageerde hij met de woorden das nie waar hij is al 3 keer terug geweest.
Waarop wij meteen zeiden dat dat gelul was omdat we hem in de gaten gehouden hadden.
Ook op de vraag wie hij was reageerde hij erg nors en zei dat we dat wel wisten.
Nou klopt dat ook wel want zijn dialect was zodanig dat we hem herkenden als ene Ja Fra uit helmond.
Hierop vroegen we hem om de plek te verlaten waarop hij zei dat ie dat niet ging doen.
We hebben het er samen over gehad en ik heb daarna besloten om de voorzitter van de vwg de Peel te waarschuwen en tevens een moderator van birdpix aan te schrijven.
Hierop zijn door beide partijen meerdere acties ondernomen met als gevolg dat zodra meneer zijn auto in de buurt van dat nest zet en de politie betrapt hem hij een dikke boete tegemoet kan zien.
Het bleek namelijk dat deze zelfde meneer verleden jaar takken voor het nest had weg geknipt om beter zicht te krijgen.
Ook birdpix heeft inmiddels actie ondernomen door foto's van deze gevoelige soort to na de broedperiode niet meer te plaasten.
Ik erger me dood aan dit soort figuren en al helemaal als ik iemand op een fatsoenlijke manier aanspreek op zijn gedrag een grote bek krijg.
Deze persoon had mazzel dat ik n uniform was en dan beperkt ben in mijn doen ik moest in dit geval dus laten wat ik graag gedaan had.
Ik weet het het is niet de oplossing maar goed zo zit ik nu eenmaal in elkaar.
Nu zit er sinds een paar dagen een Kleine Klapekster en wat schetst mijn verbazing er lopen dus meer van dit soort figuren rond ook deze meneer hoop ik ooit nog eens in het veld tegen te komen en dat ik dan in burger ben en hij een opmerking maakt zoals hij dus tegen een mede vogelaar gedaan heeft.
Ik kan er uren over uitweiden maar doe dat maar niet 4 te gaan.
En hopen voor bepaalde figuren dat ik ze niet tegenkom als ik toevallig eens in mijn spijkerbroek loop.