zondag 29 september 2013

Rossewaaierstaart

Na alle ellende van de afgelopen week met mijn ex auto en de heerlijke goedmaker met de Steppevorkstaart Plevier had ik niet verwacht om zo snel weer een nieuw verhaaltje te kunnen opschrijven.
Deze week werd er ineens van alles gemeld van de meest zeldzame soorten van Struikriet zanger tot Noordse Boszanger tot Arendbuizerd.
En ineens via het forum op woensdagavond een Rossewaaierstaart, dat zou betekenen dat dat de eerste voor Nederland ooit zou zijn.
Nu was ik de afgelopen week nogal druk met de studie dus echt tijd om ergens een mooie twitch te doen was er niet hoeveel zin ik er ook in had om ergens naar toe te gaan.
Tot Woensdagavond de Rossewaaierstaart gemeld werd dus.
Als ik ergens naar toe zou gaan deze week moest en zou ik daar heen dit was wel zo een megaknaller die kon ik niet laten gaan.
Maar na een kort onderzoekje op het internet bleken de meeste van de vogels na 1 nacht te zijn gevlogen althans in de ons omringende landen waar het beetje eerder was gezien.
De kans dat hij langer dan een dag zou blijven zou dus gering zijn.
Die donderdag werd ik weer een jaartje ouder en mijn familie uit Brabant zou die middag even op vistite komen de kans dat ik hem zou kunnen twitchen werd dus steeds kleiner, de een na de ander ging er heen zo ook Andries die alleen besloot te gaan om 1500 uur, maar ook Geert en Harm Dijkstra al gingen die later.
Ze zouden alle drie op mijn verjaardag komen maar ik kon ze geen ongelijk geven om toch maar naar dat beest te gaan de statistieken lieten immers zien dat het beestje vaak maar 1 dag bleef.
Ik kon het dus helaas niet maken om mee te gaan maar besloot om de vrijdagmorgen met het eerste licht daar ter plaatse te zijn je weet immers maar nooit het was 1 nacht gebleven dus wie weet ook wel twee.
Omdat het de vrijdag was dat ik mijn zoon moest halen en ik toch al vroeg op pad ging besloot Geert Dijkstra om mee te gaan zodat we als we snel waren eventueel de Arendbuizerd nog konden proberen.
Zo gezegd zo gedaan de wekker gezet om 0500 uur en natuurlijk pas om kwart voor 6 wakker.
Snel brood gepakt en geen tijd meer om koffie te zetten dus zonder koffie richting Leeuwarden om Geert op te pikken.
Na een anderhalf uur dom lullen met zijn tweeen waar we erg goed in zijn kwamen we op de plaats van bestemming.
Er was wel 1 vogelaar aanwezig die al snel de duim omhoog stak en melde dat het beest nog aanwezig was maar nu even uit beeld.
Yess hij was er dus nog nu maar hopen dat ik hem snel kon zien en we nog naar de Maasvlakte zouden kunnen gaan moest immers mijn zoon ophalen in Brabant en die staat altijd om 1215 voor zijn school.
Na een kleine drie kwartier er waren intussen meer mensen bijgekomen, kwam het beest eindelijk uit het riet gevlogen en kon ik hem door de telescoop van de eerste vogelaar Sander Haak bijzonder mooi bekijken waarbij het beestje af en toe opvliegend om een insect te vangen mooi zijn staart liet zien waaraan het zijn naam dankt.
Snel een bagger bewijsplaatje kunnen maken en we moesten weer door wilden we nog tijd hebben om de Arendbuizerd binnen te koppen.
 Geen mooie beste foto maar Yesss + 1 en wat voor eentje.
Snel afscheid genomen van de daar aanwezige mensen en rap op weg naar de Arendbuizerd alles bij elkaar hadden we een half uurtje om daar aanwezig te zijn.
Onderweg weer hetzelfde verhaaltje heerlijk dom lullen zodat voor ons beide de tijd wat sneller ging voor het gevoel.
Eenmaal aangekomen op de plaats bestemming bleek het niet zo heel moeilijk deze schitterende soort te zien woww wat een groot beest is dat zeg.
Helaas ver weg en door de warmte trilling niet echt goed mogelijk een goed bewijsplaatje te maken maar gezien des te beter.
Nog even staan kijken en en daarna toch maar richting Brabant vertrokken waar we een kwartiertje te laat aankwamen door verschillende file's.
Maar ik had intussen mijn zoon al gewaarschuwd dus het was geen probleem hierna na een toch al lange dag richting Friesland met voor beide een dik tevreden gevoel.
Nu vragen jullie je misschien af auto was toch overleden? dat klopt maar dankzij mijn overbuurman ben ik toch nog mobiel met een schitterende twitchwagen zolang ik zelf nog geen andere heb.
Nu maar weer afwachten wat de rest van het jaar ons opbrengt maar ik denk dat de meesten onder ons inmiddels al dik tevreden zijn.
Ik in ieder geval wel.


zondag 22 september 2013

Vervolg

Na mijn 300ste soort gescoord te hebben kon ik me rustig concentreren op mijn terug komst naar Nederland wat mijn werk betreft.
Dit zou inhouden dat er niet heel veel getwitcht zou kunnen worden maar soms heb je nu eenmaal andere prioriteiten.
Na mijn vakantie zou het zover zijn maar voor dat zouden we lekker op vakantie gaan naar Italie.
In Italie hebben we heerlijk kunnen genieten van het weer was er maar 40 graden en van het mooie Garda meer.
Natuurlijk ben ik daar wezen wandelen en de eerste soort die ik zag was een helaas aangereden juveniele Draaihals.
Voor Nederlandse begrippen een zeldzame soort voor daar dus een broedvogel.
Op de berg naast onze camping zag ik voor mij ook twee nieuwe soorten welsiswaar niet voor mijn levenslijst Nederland maar toch erg gaaf om te zien.
Het waren de Alpengierzwaluw en de Rotszwaluw.
Erg gave soorten en ben er dan ook twee keer voor terug gegaan en geloof me de klim er naar toe was zeker geen gemakkelijke klim dus heb me er behoorlijk voor in het zweet moeten werken.
Maar het was me elke druppel meer dan waard.
Terug van vakantie moest er dus verhuisd worden en overgeplaatst dit had meer voeten in aarde dan ik eerst verwachtte dus veel tijd daarmee verloren.
19 Augustus stond in het teken van uitboeken en verhuizen dus de 18de moest ik mijn zoon naar huis brengen na de vakantie.
Omdat er al een week een Bonapartes strandloper zat bij Peazemerlannen besloot ik om voor de terugreis naar Brabant deze voor mij nieuwe soort toch nog even mee te nemen, hij werd vlak voor aanvang terugreis vanuit Italie al gemeld maar was er al een dag of drie niet gezien tot die bewuste zondag dus.
Omdat ik eerder die week geen tijd had u kent het wel na een vakantie tent opruimen auto leegladen wat hier daar weer iets anders afijn een behoorlijk drukke week dus nog.
Maar toen hij die Zondag gemeld werd en ik toch weg moest maar even snel meegenomen nummer 302 was een feit.
Helaas zat het dier ver weg dus zelfs een slecht bewijsplaatje maken was al moeilijk ik bespaar jullie die ellende dan ook hier.
Nummer 303 volgde in dezelfde week en was voor mij een ellendige "gewone" soort namelijk de kruisbek.
Deze vond Jeroen Breidenbach voor me in het fochtelooerveen waar hij het beestje oppikte terwijl het voorbij kwam gevlogen voor ik het goed en wel in beeld had verdween het ook maar daar komen nog wel een keertje foto's van die houden jullie van me tegoed.
Dan de laatste tot nu toe de Steppevorkstaart Plevier na deze eerder in het jaar gedipt te hebben kwam dit beest tot mijn en eigenlijk ieders verassing ineens weer in ons mooie Friesland aanzetten.
Maar ja ben inmiddels weer aan het werk en kon niet eerder weg dan Donderdagmiddag.
Zoals gezegd ik die Donderdagmiddag vol goede moed richting het noorden onderweg even bellen met mn maat Geert Dijkstra of dat beest er nog wel zat.
Tijdens ons telefoongesprek hoorde ik tot mijn grote schrik ineens een nogal raar geratel vanonder de motorkap en zei de auto dat ik hem in de vrijstand moest zetten.
Na dit gedaan te hebben en de auto uiterst rechts op de vluchtstrook geparkeerd te hebben keek ik onder de auto en zag tot mijn spijt dat dit weleens zijn laatste ritje geweest zou kunnen zijn.
De ANWB gebeld en die monteur van hun deelde mijn mening de auto was daar terplaatse overleden.
Snel de auto afgesleept naar Wolvega waar een monteur de motor toch nog even wilde horen auto gestart en heeeeeel snel weer uitgezet inderdaad alle vaste onderdelen van het blok lagen er ongeveer los in een klassieke vastloper gehad dus.
Helaas auto heeft prima zijn dienst gedaan de laatste twee en een half jaar en had er op 1500 km na 400000 opstaan dik tevrdeden dus hij heeft ons vaak naar een mooie twitch gebracht en altijd even betrouwbaar.
Huur auto mee en we zullen wel zien wat we er nu voor eentje gaan halen financieel gezien zal het geen hele dure worden maar dat boeit ook niet als het maar een betrouwbare is.
In ieder geval die dag dus geen Steppevork helaas.
Ook de daarop volgende vrijdag kon ik geen tijd vrijmaken want het oude lijk in Wolvega moest natuurlijk nog leeg gehaald worden.
Zaterdag was echter het beest weer gezien en ik wilde eigenlijk geen risico meer lopen dat ik hem weer zou missen dus besloot ik er toch maar heen te gaan in de huurauto.
In de Bantpolder aangekomen zag ik al snel wat mensen staan met kijkers en telescopen tja dan kan het niet missen he.
Snel de auto neergezet en door een van de daar aanwezige telescopen het beest mooi kunnen zien zelfs even mooi kunnen zien jagen op insecten.
Met wat kunst en vliegwerk een paar bewijsplaten gemaakt die enig sinds de moeite van het laten zien waard zijn.

 Nummer 304 was binnen en ik kon met een tevreden gevoel dan ook weer huiswaarts.
Geen auto en toch een soort van twitch gedaan hoe mooi kan het leven toch zijn.