zondag 12 januari 2014

Wat brengt 2014?

Wat zal 2014 ons brengen?
Zo een jaar als vorig jaar zal het waarschijnlijk niet worden maar je weet het natuurlijk nooit.
Vorig jaar mooi afgesloten met het Dwerguiltje in Overijssel.
Ik ga hier nu niet meer over zeggen alhoewel als ik de situatie aldaar bekijk het weinig uitmaakt of ik er iets over vertel of niet.
Maar afspraak is afspraak en ik vertel hier later nog wel een keertje over met foto's.
De eerste dagen van dit jaar werd er een Sneeuwuil gemeld op Texel en later op Vlieland.
Nu ben ik niet zo van naar het eiland vliegen voor een soort maar dit was wel een erg mooie.
Vooral na het uilen geweld van de afgelopen weken.
Via de whatsapp groep gevraagd of er meer mensen zin hadden om te gaan en al snel bleek dat we met 4 man die kant op zouden gaan.
Die dinsdagmorgen in alle vroegte opgestaan en de mannen in Leeuwarden opgehaald zodat we op tijd op de boot konden zitten.
De ellende van Vlieland is dat er weinig boten heengaan en ook weinig van terug komen.
We hadden de eerste boot en zouden de laatste van 1700 uur terug nemen.
Eenmaal op de boot besloten Harm en u blogger toch maar op het dek te gaan staan en al snel zagen we de eerste Roodkeelduiker voorbij vliegen.
Zo de eerste nieuwe voor de jaarlijst was binnen en binnen niet al te lange tijd volgden er meerdere zoals de Topper en de Eider.
Vervolgens hingen er natuurlijk wat meeuwen achter de boot waaronder een mooie Drieteenmeeuw.
Omdat ik mijn camera nog beneden had liggen helaas geen plaatjes van gemaakt ik wilde de batterijen zoveel mogelijk sparen voor de doelsoort van vandaag de Sneeuwuil.
Toen de boot na anderhalf uur eindelijk aanmeerde stond er een windkracht 7 en dat was natuurlijk vrij vervelend voor een niet fietser zoals ik.
Daarom besloot ik ter plekke mijn fietshuur op te waarderen naar een elektrische fiets.
Dat zou mij een hoop ellende schelen want zoals de windrichting was zouden we de eerste 7 kilometer flink tegen de wind in op moeten fietsen.
Ruurd Jelle besloot samen met Mark om toch voor de gewone fiets te gaan man o man wat hebben ze daar spijt van gekregen zeg na een 200 meter kwam het eerste obstakel een hoog duin waar we tegen op moesten met de tegen wind.
Al snel liepen Harm en ik dan ook voor op die twee en was het regelmatig wachten.
Aangekomen op de plaats waar het beest daags ervoor het laatst was gezien besloten Harm en ik alvast opzoek te gaan.
Maar helaas geen Sneeuwuil te bekennen.
Nadat we de hele omgeving hadden afgespeurd met meerdere vogelaars en we het eigenlijk meer dan zat waren besloten we nog 1 keer naar de plaats te gaan waar het beest het meest gezien was langs het pad van 20 bij de daar aanwezige kraal.
Ook daar was echter niks te vinden en teleurgesteld keerden we terug naar de haven waar we eventueel nog een Kuifaalscholver tegen zouden kunnen komen.
Onderweg naar de haven natuurlijk honderden Meeuwen maar niks speciaals ook verschillende Bontbekplevieren maar allemaal te ver weg voor een behoorlijke foto.
Bijna bij de haven aangekomen zat er ineens een Rosse Grutto op een stukje gras.
Hier de camera's maar op gericht het was een schrale troost maar goed zo mooi had ik een Rosse Grutto nog niet voor de lens gehad en daar de terugweg in het bijna donker zou zijn hoefde ik ook mijn batterijen niet meer te sparen.
Hier hebben we ons dan ook nog een half uurtje mee kunnen vermaken.

Na dat de vogel verder wegliep en we er meer dan genoeg van hadden besloten we toch maar een biertje te gaan drinken op deze geweldige dip, helaas geen Sneeuwuil wel een erg gezellige dag gehad met als afsluiting nog een mooie zonsondergang.
Helaas het jaar 2014 begint niet zoals 2013 eindigde maar we staan pas aan het begin dus wie weet waar het eindigt met nog zoveel tijd voor ons.
Inmiddels zijn de eerste knallers alweer gemeld helaas te ver weg voor mij om maar even naar toe te rijden.
Er moet natuurlijk altijd wat te wensen overblijven he Zeeland en de west kust zijn nu de gebieden waar je moet zijn maar voor je het weet valt er weer van alles moois in Friesland neer.
De teller staat op 313 dus we zullen zien waar we aan het eind van dit jaar staan.
Dit jaar gaan we eens serieus de jaarlijst bijhouden, vorig jaar bleef de teller op 199 steken daar zullen we dit jaar eens wat aan gaan doen.