woensdag 20 augustus 2014

318-319-320-321

Even een update met vier toch wel redelijke soorten al zeg ik het zelf.
De eerste was er eentje die ik al verschillende malen gemist had eerst een keertje in Groningen de tweede keer in Limburg.
Welke zullen jullie je nu afvragen natuurlijk.
Het gaat om de Ralreiger, deze kleine reiger werd gemeld op vrijdag terwijl ik op de terugweg was vanuit Brabant naar het mooie Friesland met natuurlijk mijn zoon in de auto.
Deze keer maar geen overleg gepleegd met hem hij was ziek uit school gehaald door mij dus had ik extra tijd over en besloot daarom zonder enige vorm van overleg naar het beest te gaan welke gemeld was in Heeg.
Daar aangekomen zat Haije Valkema al met zijn telescoop de oever af te turen en had het beest even in beeld gehad maar het laatste half uur helaas niet meer.
Ik had het nog wel even aan tijd en daar mijn zoon 15 is heeft die nog weinig keus als zijn vader besluit om even te blijven.
Lang duurde het echter niet want na een 10 tal minuten vloog er ineens een kleine witte reiger op vanuit het riet, daar was de Ralreiger snel proberen wat plaatjes te schieten als bewijs wat redelijk lukte.

Wat een klein beestje was dat zeg dacht namelijk eerst dat het een meeuw was maar gelukkig kon ik de typische reiger houding zien waardoor ik het beest al snel als Ralreiger kon determineren.
Nog even gewacht op Marchel Stienstra die met de hele familie onderweg was naar een familie weekend maar deze mooie soort toch ook even wilde meenemen.
Toen snel naar huis voor mijn welverdiende weekend.
Een week later was ik onderweg naar huis toen er bij Zwolle of all places een Rosse Franjepoot.
Daar dit toch wel een soort was die ik graag wilde zien en hij onderweg naar huis zat was de keuze niet zo moeilijk een klein stukje omrijden dus.
Na wat zoek werk om de juiste weg te vinden kwam ik bij een uitkijkpunt over een mooi stukje natuur waar het vrouwtje in zomerkleed rustig rondstapte.
Mijn gebruikelijke bewijsplaatjes gemaakt en snel de foto op waarneming gezet met de waarneming zelf natuurlijk.
Thuis aangekomen dacht ik de foto's op de computer te hebben gezet en formatteerde mijn geheugen kaartje iets wat ik normaal altijd pas doe als ik gecontroleerd heb of de foto's er wel goed op staan....... jullie raden het al dit keer dus niet en ja hoor het ging fout geen foto's op de laptop dus helaas ook geen foto bij dit verhaal van dit mooie beest... gelukkig had ik er bij waarneming al eentje staan dus bewijs is er wel ;-).
Een maand later werden er meerdere Lachstern's gemeld in Groningen en besloot ik maar eens te gaan kijken of ik die aan mijn levenslijst kon toevoegen.
Daar aangekomen kon ik kiezen uit twee plekken waar tussen de beesten op en neer vlogen hmmm dat was dus zoeken geblazen.
Aangekomen op de eerste plaats was er niks te zien als wat visdiefjes deze zaten er wat op een buis die in het water lag.
Even snel gekeken of de Sterntjes er tussen zaten wat helaas niet het geval was.
Ik besloot om naar de andere plek te rijden toen ik op de terugweg ineens het typische geluid hoorde waar het beest zijn naam aan dankt.
Een snelle blik omhoog met de verrekijker en daar vloog er eentje yes nummer 320 was binnen helaas vloog het beest achter een stel bomen door en kon ik hem daarna niet meer terug vinden helaas.
Door dat gebeuren kon ik dus jammer genoeg ook geen bewijsplaatje maken.
Omdat het vakantie is en voor een hoop mensen al was besloot ik om een vistochtje te maken op de MS Tender.
Op een erg drukke volle boot was er niet heel veel ruimte om te vissen en bedacht ik me om eens wat ruimer rond te kijken naar wat er zoal aan Meeuwen spul rond vloog naast de boot en verder de zee op.
Na een paar keer gestopt te zijn om te proberen wat Makrelen te vangen zag ik in de verte mijn nummer 321 vliegen snel de camera gepakt om ondanks de afstand en de deining te proberen het beest vast te leggen.
Wat weliswaar waar lukte maar door een domme fout van mij stond mijn iso op 1600 wat natuurlijk veel te hoog is om een mooie foto te maken het bewijsplaatje was er dus echt klagen mag ik niet.
Het betreft ook geen zeldzaamheid en het is meer een schaamsoort die ik hierdoor heb weg gewerkt de Jan van Gent.
Niet mijn beste foto maar zoals altijd een redelijk bewijsplaatje.
Nummer 321 is alweer een feit en het jaar duurt nog 3,5 maand we zien wel waar het schip strand dit jaar.
Ik hou jullie op de hoogte.