maandag 18 februari 2013

279 en 280

Het hele weekend zat er al een Geelsnavelduiker in Zeeland maar ik had het dit weekend beloofd om thuis te blijven.
Maar de maandag kon ik het toch niet laten en moest die kant op.
Zo gezegd zo gedaan, maat gebeld en voor we het wisten zaten we in het uitgestrekte Zeeuwse land.
Daar aangekomen als eerste op zoek naar die grote duiker.
Volgens de laatste melding op waarneming was het beest weer bij de haven gezien.
Dat zou mooi uitkomen want daar was de dag ervoor ook een Kuifaalscholver gezien en ook dat is een lifer voor mij.
Maar er stond ook bij dat het beest oost aan het afdrijven was en daar er toch al een behoorlijke tijd tussen zat leek het mij verstandig om het eerst oost te zoeken.
daar aangekomen de telescoop opgezet en de plas maar eens afgezocht.
Al snel kregen we hulp van wat locale vogelaars maar helaas ook die konden het beest niet terug vinden daar waar we stonden.
Snel een plan de campagne gemaakt toen er ineens twee mensen aangelopen kwamen waarvan 1 met een telescoop op de nek.
Die hadden hem gezien maar een stuk lopen dat wel.
Nu ben ik niet iemand van het lopen en een van de localen wist hoe we er met de auto konden komen.
Het was met de auto niet eens zover dus daar aangekomen snel een blik geworpen over de dijk alwaar er twee Duitse vogelaars stonden te loeren naar een erg grote duiker YESSSSS snel daar naar toe gelopen en ondanks het felle tegenlicht kon ik het beest prima zien door de kijker.
Toen snel een bewijsplaat gemaakt want een Geelsnavelduiker kan soms wel zeker twee minuten onderwater blijven als ie duikt, en waar ie dan op duikt is altijd maar weer afwachten.
Willy was inmiddels met de locale vogelaar richting oost gereden omdat daar het licht beter zou zijn dus ik snel er achteraan.
Hup de dijk over en Willy en de Zeeuw besloten naar links te lopen,Ondertussen wierp ik een blik naar rechts en daar zat het beest afstand 30 meter schat ik.
Snel de camera weer gepakt en de nodige foto's gemaakt.
Dit was echter met de 500D en mijn favoriet is toch de 40D omdat ik daar de instellingen beter van kan dus nee geen mooie foto's teveel iso en daardoor teveel ruis maar blij ben ik er zeker mee.
hierna besloten we toch snel even de haven te bezoeken voor de Kuifaalscholver maar daar zat echt helemaal niks op een 100 meerkoeten na.
Verder maar weer richting Brilzeeeend maar ook deze hebben we na toch lang gezocht te hebben niet gevonden.
Grote zeeeenden genoeg en heb het beest vermoedelijk wel gezien maar kan het niet voor 100% zeggen dus telt ie voor mij niet.
Weer verder want de tijd begon te dringen en ik wilde dan eindelijk toch maar eens de Flamingo aan mijn lijst toevoegen, kan het niet in de TOH dan maar ergens anders en er waren er 6 gezien op de terugweg dus daar maar even kijken.
Daar aangekomen de snelleblik over de dijk en ja hoor daar zaten er volgens mij snel geteld 13.
Achteraf en doordat Willy zijn het zijn er 17 even opnieuw geteld en weer en weer en uiteindelijk kwam ik ook op 17 en voor mij nummer 280.
 
Nog 10 maanden te gaan en nog maar 20 te doen mijn doel voor 2013 moet lukken.
Ik hou jullie op de hoogte....

dinsdag 12 februari 2013

2 soorten voor de jaarlijst

Vandaag word er in het zuiden des lands volop carnaval gevierd ook in Duitsland is dit het geval waardoor ik een dagje langer weekend had.
Omdat ik het hele weekend niet weg geweest was besloot ik vandaag maar eens een rondje Lauwersmeer te gaan doen.
Met een kleine wens om in ieder geval de ijseend aan mijn jaarlijst toe te voegen.
De rest wat ik tegen zou komen was mooi meegenomen dacht ik, dus broodjes gesmeerd en richting lauwersmeer.
Als eerste wilde ik via de voormalig kruitfabriek rijden en dan via Zoutkamp richting de haven en zo mijn rondje afmaken om te eindigen bij de veerdam van Holwerd.
Aangekomen bij de fabriek was er weinig te zien omdat de boeren volop mest aan het uitrijden waren, maar snel verder Zoutkamp voorbij en richting Jaap Deens gat daar tegenover de kazerne de auto geparkeerd en uit gestapt maar wat een wind zeg verschrikkelijk temperatuur -3 gevoels temperatuur -10 brrr wat een kou.
Toch een stukje gelopen en daar hoorde ik de baardmannen al met hun metalen geluidje een klein half uurtje stil gewacht maar de beestjes lieten zich niet zien.
Kan ze geen ongelijk geven als ik Baardman was bleef ik ook onder in het riet zitten.
Maar goed de eerste soort voor de jaarlijst was binnen dus was al redelijk tevreden.
Op naar nieuw robbenoort op deze plas zou de Ijseend zitten en tja die is net even wat zeldzamer dan de baardman niet dat het een rode soort is maar toch zeker ook geen alledaagse verschijning.
Aangekomen bij Robbenoort zat er van alles behalve de Ijseend wel meerdere Brilduikers wat natuurlijk ook zeker de moeite van het bekijken waard is.
Na een klein kwartiertje me prima vermaakt te hebben met de Brilduikers kwam daar ineens een eendje mijn kant op gevlogen hee dat is ze dacht ik nog, snel een blik door de telescoop bevestigde mijn vermoeden.
Wat is het toch een schitterend eendje ook al was het een vrouwtje, het mannetje is zoals bij meer soorten in de natuur veel mooier maar deze dame mocht er ook zijn.
Na dit beestje nog een half uurtje te hebben bewonderd werd het tijd om verder te gaan de bantpolder en het schoor stonden nog op het programma dus maar snel verder gereden.
Aangekomen in de Bantpolder werd het me al snel duidelijk dat ook de normaal hier aanwezige ganzen last hadden van de harde wind er zat er geen 1 namelijk, ook deze beesten zijn gelukkig niet dom en hadden massaal de luwte opgezocht.
Verder maar weer,even op de dijk bij de lioessense polder kijken voor een Velduil of wat er zich ook maar mocht bevinden.
Daar net voor de opgang zat een mooie witte Buizerd en deze zijn altijd de moeite van het fotograferen waard.
Auto gestopt motor uit raam stond al open want normaal krijg je 1 kans op een plaatje, deze bleef echter mooi zitten en kon er dan ook een paar mooie platen van maken.
Toch begon er in mijn achterhoofd iets te knagen raar het beest vliegt niet weg dacht ik.
Toch maar even op de dijk kijken voor een velduil maar ook daar de harde wind.
Terug richting Holwerd ging het door me heen maar halverwege de weg naar beneden zat daar nog steeds dat witte beest.
Hmmm snel Andries Zijlstra  gebeld en even overlegd of het misschien niet mogelijk was het beest te vangen want volgens mij was ie niet fit.
Andries hoort bij de ringgroep Burgumermeer dus die heeft zo zijn connecties daar wel.
Maar hij adviseerde mij het eens zelf te proberen, zo gezegd zo gedaan de auto uit en langzaam richting het beestje gelopen, natuurlijk probeerde het beest toen weg te vliegen maar viel al naar een meter terug op de dijk.
Ok dacht ik deze is dus echt niet fit, nog wat dichter erheen en weer een poging van het beest om weg te komen.
Nu viel het echter als dood neer en drukte zich tegen de grond in de hoop dat ik hem niet zou zien tja......
Snel erheen en kon hem toen zo oppakken damn wat een licht mager ding zeg.
Kon het borstbeen goed voelen en het woog nog geen 300 gram denk ik wat normaal tussen de 700 en 900 gram moet zijn hij klauwde niet eens naar me en dat zegt al maar dan genoeg.
Beest in de auto en op naar de Fugelpits dat is het opvang centrum in de buurt voor zieke en verzwakte vogels.
Daar zit ze nu en ik hoop dat ze het gaat halen, blijft eeuwig zonde om een buizerd dood te laten gaan.
Zaterdag ga ik weer even kijken hoe het beest het maakt ik hou jullie via dit blog op de hoogte.
Foto's kan ik op dit moment nog niet plaatsen maar zodra ik de beschikking weer heb over een laptop komen die er zeker bij.
Geen nieuwe soort voor de levenslijst maar vond het de moeite waard om even met jullie te delen.

zondag 3 februari 2013

278

De eerste maand is nog maar net voorbij en er is toch nog een dikke bij gekomen zoals te lezen was in mn vorige blogje.
De maand had nog mooier kunnen worden als ik op 31 Januari de Amerikaanse Smient nog even had mogen meenemen maar helaas zat het beestje niet op de plas waar ie het laatst gemeld was.
Zonde van mn tijd? nee voor mijn jaarlijst kon ik er nog even 4 meenemen wat natuurlijk nooit zonde van de tijd is dan.
De dag ervoor was ik nog even naar huis geweest en daar bijna aangekomen zag ik in mijn ooghoek in een flits bij een plasje water een gelige reiger Shit..... een Roerdomp schoot het door me heen op de rem en de r van reverse erin en ja hoor daar stond ie dan prachtig in een mooi straaltje zonlicht.
S'middags wat later moesten we naar een verjaardag en dat was aan het Margriet kanaal daar zitten meestal verschillende soorten eenden op en ik ging dan ook vooruit met mijn eigen wagen omdat ik toch even een blik daarop wilde werpen.
Aangekomen aan het water zag ik al snel tussen het drijfijs meerder Kuifeenden zitten en je weet maar nooit wat er dan nogt meer tussen zit.
Kijker gepakt alles even gecheckt en wat zag ik daar..... twee Toppers altijd leuk die ontdekken en even mee te pakken voor mijn jaarlijst.
De vrijdag ging ik zoals elke 14 dagen naar het Brabantse om mijn zoon op te halen voor mijn weekend met hem in het mooie Friesland.
Onderweg daar naar toe kom ik altijd langs Venlo en zoals de meesten wel weten zitten daar twee Kuifleeuwerikken het enige koppel volgens mij wat in Nederland het hele jaar blijft zitten.
Omdat dat toch een soort is die met uitsterven in ons land bedreigt word en de soort zeker op mijn jaarlijst hoort er maar snel even langs gereden en ja hoor ze zaten al te wachten op de grote parkeerplaats.
Daar het nogal; vliegerige beestjes zijn besloot ik maar om alleen het bekende bewijsplaatje te maken
Dus een erg fraaie foto is het helaas niet.
Snel door gereden naar Eindhoven waar mijn zoon op school zit.
Hij was gelukkig op tijd klaar en al voor 12 uur smiddags reden we dan ook richting Friesland.
Onderweg naar huis vroeg ik hem even waarneming te checken of de Amerikaanse Smient gezien was en voor we Eindhoven uit waren stoond de eerste melding erop.
Snel even met hem overlegd wat we zouden doen en daar we meer dan voldoende tijd hadden besloten we om er toch even langs te rijden het was tenslotte maar een half uurtje omrijden.
Snel de cooordinaten ingevoerd van waar het beest het laatst gezien was en rijden maar.
Daar aangekomen stond er al iemand met een telescoop de plas af te speuren even vragen of hij het beest al gezien had maar daar kreeg ik een ontkennend antwoord.
Grrrr het zou toch niet zo zijn dat ze weer vertrokken was.
Al snel kwam de man naar me toe gelopen hij zag haar aan de overkant tussen de Meerkoeten op de kant lopen YESSS ze was er dus toch nog dus niet weer voor niks gereden.
Snel mijn telescoop uit de auto gehaald en ja hoor daar had ik haar in beeld nummer 278 was een feit.
Camera gepakt en wat zeer slechte bewijsplaten geschoten maar dat boeide me verder niet ik had haar en dat telde.
Maar even een pijl bij gezet voor het geval iemand hem niet ziet ;-).
Onderweg terug naar huis ook nog even de Grote Canadeese gans erbij en mijn weekend kon niet meer stuk de gans voor de jaarlijst en de Smient voor de levenslijst mooier kon niet.
Met een voldaan gevoel kwam ik dan ook thuis en de 300 komt langzaam maar steeds dichterbij.
Wederom graag u kritische commentaar op dit blogje.