vrijdag 30 maart 2012

Matkop en ......

Vandaag eindelijk Vrijdag dus weekend.
Omdat het het weekend met mn zoon is dus na het werk richting Brabant gereden naar mn maat.
Na een snel broodje en een heerlijk glas thee maar weer even richting de Peel gereden omdat we daar een heerlijk plekje ontdekt hebben eigenlijk voor jagers die er op wilde varkens aanzitten maar overdag een mooi plekje voor ons.
Omdat het plekje in een afgesloten stuk ligt van de peel en wij toestemming hebben van Staatsbosbeheer is het er heerlijk rustig en dat is dan ook de reden dat er erg veel zangertjes zitten die zich niks aantrekken van twee idioten in het groen.
Onderweg naar de plek zagen we al snel de eerste Kleine Bontespecht die zich mooi liet bekijken, helaas voor ons net aan de verkeerde kant van het pad zodat we teveel tegenlicht hadden voor een mooie foto.
Een kleine 10 meter verder echter zat een Mees en na nog een klein stukje verder te zijn gelopen bleek het de Matkop te zijn en tja laat ik die nog niet hebben dus snel een bewijsplaatje gemaakt en nummer 240 is binnen.
Omdat de afstand tot de vogels nu nog wat te groot is heb ik niet echt mooie foto's maar wil de Blauwborst en de Geelgors toch even laten zien.

Na een heerlijke twee uurtjes te hebben genoten van alle daar aanwezige soorten moesten we naar huis want mn zoon zou inmiddels wel thuis zijn Onderweg naar het mooie Friese land maar weer even gekeken via mn mobiel of er nog eventueel iets zat onderweg zag ik dat de Amerikaanse Wintertaling weer gezien was op de Ezuma keeg zuid dus ja dan krijg je toch het gevoel van mensennnnnnnnn rij eens door een zeldzaamheid op de Keeg,Maar goed niemand die je kan horen he dus toch maar rustig aan gedaan.
Even mn vriendin gebeld dat we een uurtje later thuis zouden zijn en richting Keeg gereden.
Aan gekomen op de Keeg viel het me op dat het er zo rustig was had er veel meer mensen verwacht tis toch niet echt een dagelijkse verschijning zo'n Amerikaan.
In de hut op zuid zat 1 man en die had hem vroeg in de middag wel gezien maar daarna niet meer.
Snel de kijker gepakt en alle Wintertalingen maar na gaan kijken maar ja de meesten hingen met de kop om laag om wat eetbaars op te snorren dus echt makkelijk was het niet.
inm iddels werd het ook steeds donkerder want het mooie weer van de afgelopen dagen is er helaas niet meer.
Net toen ik de moed op wilde geven het beest vandaag nog te zien zag ik ineens een verticale streep YES de Amerikaan daar was hij en nog lekker dichtbij ook.
Omdat het zo donker werd helaas weer geen hele mooie foto's kunnen maken maar zeker wel duidelijke bewijsplaten
Op de foto kun je mooi het verschil zien tussen de twee soorten Wintertalingen de ene een horizontale witte streep de andere een mooie verticale witte streep wat dus de Amerikaanse Wintertaling is.
Zo 241 is binnen wat een heerlijke afsluiting van een zeer geslaagde week.

Europese Kanarie

Afgelopen woensdag kwam ik er achter dat het wel eens de laatste mooie dag van de maand zou kunnen worden en na een kort overleg met mijn baas maar besloten om de middag vrijaf te nemen.
Er werden de laatste dagen regelmatig Europese Kanarie's gemeld in Limburg en na een kort telefoontje met m'n maat Willy werd besloten om dit beest daar maar eens te gaan zoeken.
Er werd afgesproken op de plaats van het beest,normaal haal ik hem altijd op maar dit plekje ligt op mijn route naar het zuiden dus zou het voor mij een half uur omrijden zijn en dat werd me toch net wat teveel.
Daar aangekomen stond Willy al te wachten dus snel uitgestapt en lopend naar het beest op zoek.
Tijdens het wandelen nog snel even naar het geluidje geluisterd daar het dat voor mij toch wel makkelijker maakt om het beestje te vinden.
Onderweg langs de singels lopend verschillende soorten gezien maar natuurlijk nooit de kanarie.
Na verschillende minuten te hebben gewacht aan de ene kant van de singels besloten we naar de andere kant te gaan omdat we van die kant een beter licht hadden (zon in de rug).
We moesten om de singels heen en onderweg naar de doorsteek hoorde ik ineens een geluidje wat toch wel verdacht veel leek opdat van de Kanarie.
Snel de kijker erbij en ja hoor daar zat er eentje yessssssss wat een mooi beestje zeg helaas door het tegenlicht konden we nog geen bewijsplaat maken maar ze zaten er in ieder geval.
Snel naar de andere kant en hopen dat ze daar ook zouden komen.
Het wachten duurde nog geen 5 minuten of daar was het gezang weer van het beest en nu snel de camera gepakt voor het bewijsplaatje voordat ze misschien weer weg zouden gaan.
Ze bleven echte constant in de buurt van een daar aanwezige zilverspar wn laat dat nu net 1 van de bomen zijn waarvoor de beestjes een voorkeur hebben om te broeden dus echt ver uit de buurt gingen ze niet.
Om niet te dicht in de buurt van de broedplaats te komen een afstands plaatje gemaakt vanuit de hand wat met een 500mm ondanks de image stabelizer toch nog verrekte moeilijk is wat wel bleek toen we de foto's terug keken.
Gelukkig had ik al wel een paar andere foto's kunnen maken zodat het bewijs er in ieder geval was.
De vogel hierboven is het vrouwtje.
Hieronder dus de man.
Nummer 239 is binnen en terwijl ik dit stukje typ lees ik ondertussen dat er in Friesland de Amerikaanse Wintertaling gezien is en een Giervalk nu maar duimen dat die er het weekend ook nog zitten dan komt de 250 voor we op de helft van het jaar zijn wel heel dichtbij. 

dinsdag 20 maart 2012

238

238 is een feit het werd uiteindelijk  de Roodkeelduiker op de Olense plassen waar we al eerder de Parelduiker gespot hadden.
Afgelopen vrijdag even snel naar de plassen gereden met mn maat Willy die had hem al maar goed wilde toch wel even mee.
Daar aangekomen zag ik de duiker eigenlijk meteen tussen de Smientjes rondzwemmen en duiken natuurlijk.
Snel de bewijsplaten gemaakt want het beest zat te ver voor een mooie foto en voor diegene die het nog niet weten eerst het bewijsplaatje voor ons en als er dan een gelegnheid is om een mooie foto temaken dat eventueel ook nog maar het heeft geen prioriteit bij ons.
Na dat bezoekje aldaar snel terug gereden naar Brabant want mn zoon was afgelopen weekend weer bij mij en die wil ik niet te laat oppikken.
Onderweg kwamen we nog eventjes twee Patrijzen tegen die heerlijk van een zandbadje zaten te genieten.
Die kans konden we natuurlijk niet laten lopen en we konden dan ook een paar mooie foto's maken die ik jullie niet wil onthouden.

Dus 250 dit jaar? Dacht het wel we gaan het meemaken hier.

donderdag 8 maart 2012

236 en 237

Gisteren en vandaag eventjes weggeweest.
Gisteren wilde ik eigenlijk naar Maastricht om te kijken of de Rotskruiper er nog aanwezig was,maar naar even te hebben overlegd met mn maat uiteindelijk maar besloten om naar de parelduiker te gaan zoeken.
Daar aangekomen kwamen we er al snel achter dat het waterkoud was gisteren vooral langs het water wandelend voelden we de waterkoude wind brrrrr.
Er zat genoeg wel een 200 Smientjes met hun heerlijk fluit geluid en zeker zoveel Meerkoeten.
Echter in eerste instantie geen Parelduiker te ontdekken tot we een stukje rond de grote plas liepen en ja hoor daar zat ie midden op het water.
Dat we hem niet eerder zagen heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat die beesten behoolijk lang onder water zijn als ze duiken.
Door het koude weer en de harde wind een matig bewijsplaatje kunnen maken maar nummer 236 was binnen en dat telt het meest voor mij.
Wel is mooi te zien waar het beest zijn naam aan dankt nl de pareltjes op zn kont.
Na deze duiker terug naar mn hok in Duitsland.
Vandaag maar richting huis morgen begint het weekend en heb nog het een en ander te doen thuis dus weekend maar wat eerder begonnen.
Onderweg naar huis even contact gezocht met mn vogelvriendinnetje en daarvan hoorde ik dat de Krooneend waarschijnlijk nog wel in Drachten zou zitten nou ja zo'n kans moet je natuurlijk nooit laten lopen.
Na eerder daar het dode vrouwtje gevonden te hebben hoopte ik nu toch echt op een levend exemplaar want de dode vrouw telt voor mij niet mee in mn lijst.
Gelukkig ligt Drachten op mijn route naar huis en kon dan ook gemakkelijk even een blik gaan werpen.
Aangekomen daar waar het beest zou zitten zag ik hem eigenlijk meteen.
Wat een verschrikkelijk mooi eendje is het toch ik ben blij dat ik 237 aan mn lijst kon toevoegen

Dit keer dus een levende Krooneend en wat mij betreft gelukkig de man want de mannetjes zijn in de natuur toch vaak het mooist.
Nummer 236 en 237 binnen nog 13 te gaan en dat terwijl we pas in maand 3 van het jaar zijn

vrijdag 2 maart 2012

234 en 235

Gisteren op mijn werk kreeg ik ineens een brainwave en besloot maar eens keihard te werken zodat ik mijn werk tot dinsdag klaar had.
Niet dat ik dan helemaal niks te doen heb voor de rest, maar gaf me voor vandaag net even wat ruimte om eerder weg te gaan om even bij een spechtenbos te gaan kijken.
Na een heerlijk Duits ontbijt vanmorgen in de officiersmess snel richting Brabant gereden om te kijken of mn maatje mee wilde wat hij natuurlijk wel wilde.
We zouden even gaan kijken of we de Middelste Bonte specht konden vinden die Willy daar al had gezien en wat voor mij een lifer zou zijn.
Daar aangekomen de auto geparkeerd en toen de paden op en lanen in,nee we zochten geen Wielewaal daar is het nog te vroeg voor.
Na wat Grote bonte te hebben gespot en te hebben gefotografeerd en wat standaard Boomklevers daar besloten we om even op een bankje rustig af te wachten wat er zou gebeuren.
Na nog meer Grote Bontjes hoorde ik ineens een piepje waarvan ik dacht dat zou wel eens een Appelvink kunnen zijn,snel omgedraaid en ja hoor hoog in de toppen van de bomen achter ons zat er eentje.
Opgesprongen en snel bewijsplaat gemaakt want ja ook de Appelvink was een lifer voor me.
Niet de beste foto maar mijn dag kon al niet meer stuk nummer 234 was binnen en dat geheel onverwachts.
Tevreden als ik inmiddels was liepen we langzaam terug richting auto waarbij we onderweg nog wat Grote Bonten tegen kwamen.
Op een gegeven moment waren we er weer eentje aan het platen toen Willy zei "weer een grote bonte"toen het beestje zich omdraaide en we tot mijn verbazing de mooie rode kuif van het beest zagen yesssss toch nog de Middelste.
We konden hem mooi volgen tijdens zijn fourageer sessie daarbij ook mooi kunnen zien waarom ze de voorkeur hebben voor oude Eiken met bemoste takken.
Ook hier natuurlijk de bekende bewijsplaten geschoten.
Hierna toch maar echt naar de auto gelopen omdat we ook nog heel even bij de Kuifleeuwerikken wilde kijken bij Venlo omdat we daar toch langs zouden komen op weg naar huis
De parkeerplaats aldaar is 1 van de weinige plekken waar dit mooie vogeltje nog zit terwijl ik nog goed weet dat je vroeger over die dingen struikelde.
Heden ten dagen is dit beestje echter behoorlijk zeldzaam helaas door vooral het verdwijnen van zijn natuurlijke leefomgeving.
De beestjes zijn helaas nogal schuw dus echt een goed plaatje kon ik er niet van maken.
ook was het geen nieuwe soort voor mij maar voor een jaarlijstje toch altijd leuk he.
Voldaan werd daarna de terug reis begonnen.
Nog 15 te gaan voor dit jaar of word het nog 65? want dan gaan we door naar de 300.